Britanska ministrica unutrašnjih poslova podnijela ostavku

Druga ministarska ostavka u manje od sedmicu stavlja dodatni pritisak na vladu Liz Truss, koja se bori s ostankom na vlasti.

Suella Braverman je poslala službeni dokument sa svoje privatne e-mail adrese parlamentarnom kolegi (EPA)

Suella Braverman podnijela je ostavku na mjesto britanske ministrice unutrašnjih poslova u srijedu, rekavši da mora otići nakon što je prekršila vladina pravila, ali i da se brine za smjer vlade premijerke Liz Truss.

Na tom mjestu zamijenit će je bivši ministar saobraćaja Grant Shapps, objavio je ured premijerke.

U manje od sedmicu vladu je napustio drugi ministar, a odlazak Suelle Braverman stavlja dodatan pritisak na Truss dok se bori s ostankom na vlasti samo šest sedmica nakon što je došla u Downing Street.

“Pogriješila sam, prihvatam odgovornost, dajem ostavku”, saopćila je Suelle Braverman u pismu Liz Truss, koje je objavljeno na Twitteru, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Ispravno da odem’

Rekla je da je poslala službeni dokument sa svoje privatne e-mail adrese parlamentarnom kolegi, dodavši da je to bio “tehnički prekršaj” i da je stoga “ispravno da odem.”

Liz Truss, koja je postala premijerka 6. septembra, najprije je sastavila vladu od viših članova koji su bili odani njenom libertarijanskom krilu Konzervativne stranke.

No, pokretanje sada odbačenog ekonomskog programa primoralo je premijerku da otpusti ministra finansija Kwasija Kwartenga i imenuje Jeremyja Hunta kao njegovu zamjenu.

Hunt je podržao oponenta Liz Truss u borbi za mjesto premijera Rishija Sunaka.

Suelle Braverman, koja se natjecala za čelno mjesto stranke prije nego što je podržala Liz Truss, bila je duboko polarizirajuća ličnost tokom kratkog mandata.

Zabrinuta zbog smjera vlade

Na godišnjoj konferenciji stranke ranije ovog mjeseca kazala je da je njen “san” vidjeti kako avion napušta Veliku Britaniju i nosi tražitelje azila u Ruandu.

“Svima je očigledno da prolazimo kroz burno razdoblje”, rekla je Suelle Braverman u pismu Liz Truss.

“Zabrinuta sam zbog smjera ove vlade. Ne samo da smo prekršili ključna obećanja našim glasačima, nego imam i ozbiljne brige po pitanju predanosti ove vlade obavezama iz manifesta, poput smanjenja sveukupne migracije”, napisala je Suelle Braverman.

Izvor: Agencije