Specijalni izvještaj: Amerikanci isporučili tehnologiju proizvođaču ruskih projektila

Kako piše Reuters američka tehnološka kompanija Extreme Networks osiguravala je MMZ Avangardu opremu za kompjutersko umrežavanje za uredske IT sisteme.

Proizvodi američke kompanije Extreme Networks i pored uvedenih sankcija od 2014. godine završavali su kod ruskog proizvođača raketnih sistema MMZ Avangard (EPA)

Proizvodi američke kompanije Extreme Networks i pored uvedenih sankcija od 2014. godine završavali su kod ruskog proizvođača raketnih sistema MMZ Avangard, piše Reuters.

Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, kako piše Reuters, američkim je kompanijama zabranjeno poslovati s MMZ Avangardom, državnom kompanijom koja proizvodi projektile za jedno od najsofisticiranijih ruskih oružja, protuzračni odbrambeni sistem S-400.

Kao mjera zabrinutosti Zapada oko S-400, Sjedinjene Američke Države izbacile su Tursku, članicu NATO-a, iz zajedničkog programa borbenih aviona 2019. godine nakon što je Ankara preuzela ruski sistem.

Ali čak i dok su Sjedinjene Države poduzimale radnje kako bi otupile poslovanje MMZ Avangarda, američka tehnološka kompanija Extreme Networks osiguravala je MMZ Avangardu opremu za kompjutersko umrežavanje za uredske IT sisteme, kako se može vidjeti iz e-mailova i drugih poslovnih zapisa u koje je Reuters imao uvid.

U izjavi za Reuters, iz Extremea su rekli da na temelju informacija koje je dostavila novinska agencija vjeruju da je oprema “možda” prodana MMZ Avangardu koristeći zamjenskog kupca. Dodali su da je oprema prodana bez njihovog znanja.

Sve prijavljuju američkim vlastima

Dodali su, bez pružanja dokaza, da je posrednik u Rusiji bio “saučesnik” u opskrbi svojih proizvoda preko lažne kompanije “lošim akterima”.

Naglasili su da svoja otkrića, kao i potencijalne prodaje prijavljuju američkim vlastima.

Ukrajina je optužila Rusiju za korištenje projektila koje je proizveo MMZ Avangard protiv kopnenih ciljeva otkako je Rusija pokrenula ono što naziva svojom “specijalnom operacijom” 24. februara.

Ukrajinske vlasti tvrde da su projektili MMZ Avangard ubili najmanje 30 civila u napadu na konvoj na rubu južnog ukrajinskog grada Zaporožja prošlog mjeseca.

Između 2017. i 2021. godine MMZ Avangard nabavio je više od pola miliona dolara vrijednu Extreme opremu za svoje informatičke sisteme, navodi Reuters.

Proizvodi su uključivali preklopnike velike brzine, osnovni sastavni dio korporativnih IT mreža i softver.

Kompanija u blizini Moskve

Zapisi također pokazuju da su poslovi išli preko naizgled bezazlene korporacije u blizini Moskve, i uprkos tome što su dva dužnosnika Extreme izrazila zabrinutost, prodaja se nastavila.

U aprilu, šest sedmica nakon ruske invazije na Ukrajinu, zaposlenik Extrema podnio je internu pritužbu, u koju je Reuters imao uvid, tvrdeći da kompanija prodaje raznim vojnim proizvođačima u Rusiji.

“Oprema Extrema koristi se na ruskim ratnim brodovima u komunikacijskim sistemima”, navodi se u žalbi.

Iz Extremea su naveli da je optužbe iznio nezadovoljni zaposlenik.

Istraga koju je provela kompanija nije pronašla ništa što bi potvrdilo bilo koju od tvrdnji sve dok Reuters ovog mjeseca nije skrenuo pažnju kompaniji na “nove činjenice”.

Izvor: Agencije