Ruska novinarka uspjela pobjeći u Evropu: Suprotstavila se Putinu u programu uživo

‘The Guardian’ je citirao riječi Dmitrija Zahvatova, advokata novinarke Ovsjanikove, koji je rekao da se njegova klijentica trenutno nalazi u Evropi.

U martu je Ovsjanikova, čija je majka Ruskinja, a otac Ukrajinac, dospjela na naslovnice širom svijeta nakon što je prekinula direktno emitiranje večernjih vijesti na TV kanalu na kojem je radila, noseći transparent ''Ne ratu'' na engleskom (Reuters)

The Guardian je objavio da je ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja se javno suprotstavila ratu protiv Ukrajine tokom direktnog TV prenosa, uspjela pobjeći iz Rusije i pronaći utočište u “evropskoj zemlji”.

Britanski list je citirao riječi Dmitrija Zahvatova, advokata novinarke Ovsjanikove, koji je rekao da se njegova klijentica trenutno nalazi u Evropi, gdje je stigla nekoliko sati nakon što je otišla s adrese u Rusiji na kojoj je bila u kućnom pritvoru.

 

Advokat je dodao da su novinarka i njena kćerka dobro i da će o tome šta se desilo govoriti kada bude pogodan trenutak, ali ne sada jer “situacija nije sigurna”.

Prema pisanju Guardiana, Ovsjanikova je stavljena u kućni pritvor nakon što je u julu protestirala u blizini Kremlja, noseći transparent na kojem je kritizirala predsjednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini.

Kućni pritvor

Šestog ovog mjeseca Ovsjanikova je iznenadila sve rekavši da je pobjegla iz kućnog pritvora koji su joj odredile vlasti.

”Smatram se potpuno nevinom, a pošto naša država odbija da poštuje vlastite zakone, odbijam da se pridržavam mjere zabrane koja mi je izrečena od 30. septembra 2022. i oslobađam se od nje”, napisala je preko aplikacije Telegram.

U martu je Ovsjanikova, čija je majka Ruskinja, a otac Ukrajinac, dospjela na naslovnice širom svijeta nakon što je prekinula direktno emitiranje večernjih vijesti na TV kanalu na kojem je radila, noseći transparent ”Ne ratu” na engleskom.

Ovsjanikova je tada uhapšena i ispitivana 14 sati prije nego što je puštena. Naređeno joj je da plati kaznu od 30.000 rubalja (280 dolara), a Zapad ju je opisao kao “heroinu”.

Ova ruska novinarka je nakratko uhapšena sredinom jula zbog protestiranja protiv rata u Ukrajini, a zatim je puštena na slobodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada