Rusija: Anektirane teritorije su pod zaštitom nuklearnog arsenala

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošli mjesec da je Moskva spremna, bude li potrebno, iskoristiti nuklearni arsenal za obranu “teritorijalne cjelovitosti” Rusije.

Rakete, Rusija
Kremlj je u utorak potvrdio da su sve četiri ukrajinske regije koje je nedavno anektirao pod zaštitom ruskog nuklearnog arsenala (EPA)

Kremlj je u utorak potvrdio da su sve četiri ukrajinske regije koje je nedavno anektirao pod zaštitom ruskog nuklearnog arsenala, prenosi Hina.

Na pitanje novinara jesu li te regije pod ruskim nuklearnim kišobranom, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: “Svi ti teritoriji neotuđivi su dijelovi Ruske Federacije i svi su zaštićeni. Njihova sigurnost zajamčena je u jednakoj mjeri kao i ostatka ruskog teritorija”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošli mjesec da je Moskva spremna, bude li potrebno, iskoristiti nuklearni arsenal za obranu “teritorijalne cjelovitosti” Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je 6. oktobra da je ta njegova prijetnja dovela svijet najbliže “armagedonu” od kubanske krize 1962.

Šteta na plinovodima udarac ruskim interesima

Putin je prošli mjesec rekao da će anektirana ukrajinska područja biti dio Rusije “zauvijek”. No Rusija ne kontrolira u potpunosti ta područja i tek treba definirati njihove granice.

Kremlj je u utorak objavio da izgleda da se istrage o eksplozijama na Sjevernom toku vodi s namjerom da se krivnja lažno svali na Rusiju.

Peskov je rekao da “elementarna logika” pokazuje da je šteta na plinovodu udarac ruskim interesima.

Dodao je da se istragu vodi “potajice” i bez sudjelovanja Moskve.

Švedske i danske vlasti istražuju četiri oštećenja na cjevovodima plinovoda Sjeverni tok 1 i 2.

Incidenti koriste Washingtonu

“Glavno je kako izgleda u javnosti, po izjavama koje čujemo od Njemačke, Francuske i Danske: ta istraga je u suštini pokrenuta kako bi se okrivilo Rusiju”, rekao je.

Moskva tvrdi da ti incidenti koriste Washingtonu, koji to negira.

Preliminarna istraga pokazala je da su se na cjevovodima dogodile “snažne eksplozije”, objavila je u utorak kopenhaška policija.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je prošle sedmice da Rusija treba dozvolu da njeni brodovi provedu istragu o eksplozijama koje su oštetile cjevovode Sjevernog toka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada