Kina plaća Britancima za obuku svojih vojnih pilota

Iz Ministarstva dodaju kako je 30-ak bivših britanskih vojnih pilota već otišlo obučavati pripadnike kineske Narodne oslobodilačke vojske.

Smatra se kako se nekim bivšim pilotima nudi čak i do 240.000 funti (EPA - Ilustracija)

Narodna Republika Kina pokušava vrbovati bivše britanske vojne pilote velikim iznosima novca kako bi prenijeli svoju stručnost kineskoj vojsci, navodi britansko Ministarstvo odbrane, prenosi BBC na koga se poziva agencija Fena.

Iz Ministarstva dodaju kako je 30-ak bivših britanskih vojnih pilota već otišlo obučavati pripadnike kineske Narodne oslobodilačke vojske. Stoga je Velika Britanija izdala obavještajno saopćenje i upozorila bivše vojne pilote da ne rade za kinesku vojsku.

Kina i dalje pokušava pridobiti pilote, sada je i pojačala napore, tvrde zapadni zvanićnici.

Novac jak motivator

Glasnogovornik britanskog Ministarstva odbrane rekao je kako su obuka i regrutiranje pilota u skladu s britanskim zakonima, ali da zvaničnici u Velikoj Britaniji i drugim državama pokušavaju odvratiti pilote da pristanu na takve ponude.

„Nude jako dobar iznos. Novac je snažan motivator“, rekao je jedan zapadni zvaničnik, prenosi BBC.

Smatra se kako se nekim bivšim pilotima nudi čak i do 240.000 funti. Kina pomoću njihovog iskustva želi bolje razumjeti na koji način funkcioniraju zapadni avioni ali i znanje samih pilota, što su informacije koje bi mogle biti vitalne u slučaju bilo kakvog sukoba, poput onoga s Tajvanom.

Britanske vlasti su 2019. godine primijetile da je Kina vrbovala određeni broj bivših pilota. Ti su pokušaji ponešto zastali tokom pandemije COVID-a jer nije bilo moguće putovati u Kinu, no sada su opet krenuli s regrutiranjem.

Pridobivanje preko posrednika

Neki od pilota su u kasnim 50-im godinama i tek su nedavno napustili vojsku. Na meti su i piloti drugih država. Zvaničnici su rekli da ih Kina pokušava pridobiti preko posrednika i da je u cijeli proces umiješana vojna pilotska akademija sa sjedištem u Južnoj Africi.

Za sada nema dokaza da je bilo koji od pilota prekršio Zakon o službenoj tajni ili da je počinio bilo kakav kriminalni akt.

„Poduzimamo odlučne korake kako bismo zaustavili kineske pokušaje regrutiranja aktivnih i bivših pilota Oružanih snaga Velike Britanije za obuku kineske Narodne oslobodilačke vojske – rekao je glasnogovornik britanskog Ministarstva odbrane.

Izvor: Agencije