Iran pristao isporučiti projektile i bespilotne letjelice Rusiji

Iranski zvaničnici i diplomate rekli su za Reuters da je dogovor o isporuci oružja Rusiji postignut 6. oktobra u Moskvi.

Ukrajina je izvijestila o seriji ruskih napada bespilotnim letjelicama Shahed-136 iranske proizvodnje u zadnjih nekoliko sedmica (Reuters)

Iran je obećao Rusiji isporučiti projektile zemlja-zemlja, uz još bespilotnih letjelica, rekli su Reutersu dvojica visokih iranskih dužnosnika te dvojica iranskih diplomata, što je potez koji će vjerovatno razbjesniti Sjedinjene Američke Države i druge zapadne sile.

Dogovor je postignut 6. oktobra, kada su prvi potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber, dvojica visokih dužnosnika moćne iranske Revolucionarne garde i dužnosnik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti posjetili Moskvu radi razgovora s Rusijom o isporuci oružja.

“Rusi su tražili više bespilotnih letjelica i iranskih balističkih projektila s poboljšanom preciznošću, posebno projektile Fateh i Zolfaghar”, kazao je jedan od iranskih diplomata koji je bio upoznat s posjetom Moskvi.

Zapadni dužnosnik upućen u to potvrdio je navode, rekavši da postoji sporazum između Irana i Rusije o isporuci balističkih projektila kratkog dometa zemlja-zemlja, uključujući Zolfaghar.

Iranski diplomata odbacio je tvrdnje zapadnih dužnosnika da takva trgovina oružjem krši rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 2015. godine.

“Gdje se oružje potom koriste nije pitanje za isporučitelja. Ne zauzimamo strane u ukrajinskoj krizi kao Zapad. Želimo kraj krize diplomatskim putem”, kazao je iranski diplomata.

Moskva i Teheran negirali

Ukrajina je izvijestila o seriji ruskih napada bespilotnim letjelicama Shahed-136 iranske proizvodnje u zadnjih nekoliko sedmica.

Iran je opovrgnuo isporuku bespilotnih letjelica Rusiji, dok je Kremlj u utorak negirao da su ruske snage koristile iranske bespilotne letjelice za napad na Ukrajinu.

Upitan je li Rusija koristila iranske bespilotne letjelice u svojoj ratnoj kampanji u Ukrajini, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj nema nikakvih informacija o njihovoj upotrebi.

“Koristi se ruska oprema s ruskom nomenklaturom”, kazao je on i dodao da se sva daljnja pitanja mogu uputiti Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Pojava iranskih projektila, uz bespilotne letjelice, u arsenalu Moskve u ratu u Ukrajini podigla bi napetosti između Irana i SAD-a te drugih zapadnih sila.

Izvor: Agencije