EU će dodatno vojno pomoći Ukrajini, sankcije protiv iranskih dužnosnika

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sziijarto je izašao iz dvorane dok je trajalo glasanje.

Zgroženi smo još uvijek neobjašnjenim ubistvom Mahse Amini, rekao je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell (EPA)

EU je donijela odluku o pokretanju misije osposobljavanja 15.000 ukrajinskih vojnika, odobrila dodatnih 500 miliona eura za nabavku oružja Ukrajini, te zaprijetila Iranu uvođenjem sankcije ako se utvrdi da Rusi koriste njihove dronove za napad na Kijev.

Program osposobljavanja 15 hiljada ukrajinskih vojnika započet će sredinom sljedećeg mjeseca, na teritoriju EU-a.

Odluku su donijeli ministri vanjskih poslova država članica na sastanku u Luxembourgu. Donesena je bez saglasnosti Mađarske, odnosno mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sziijarto nije za to glasao nego je izašao iz dvorane dok se glasalo, izvijestila je Hina.

S druge strane, Sziijarto je glasao za paket od 500 miliona nove vojne pomoći Ukrajini.

Sankcije Iranu

Ministri su također uveli sankcije za 11 pojedinaca i četiri pravne osobe iz Irana koje su odgovorne za ubistvo 22-godišnje Mahse Amini i za represiju nad demonstrantima koji već danima protestuju protiv iranskog režima.

Policija za čudoređe privela je Mahsu Amini jer nije nosila hidžab prema propisima i ona je umrla u zatvoru.

“Zgroženi smo još uvijek neobjašnjenim ubistvom Mahse Amini i brutalnim obračunom snaga sigurnosti protiv demonstranata koji i dalje umiru ili su zatočeni u rukama snaga sigurnosti”, rekao je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ministri su također razgovarali o navodnoj upotrebi iranskih dronova za napade na Ukrajinu. Borrell je rekao da se sada prikupljaju dokazi i ako se te informacije pokažu tačnima, EU je spreman uvesti dodatne sankcije.

Šefovi diplomatija dali su zeleno svjetlo i za raspoređivanje evroopske promatračke misije na armenskoj strani granice s Azerbajdžanom.

“Naša nazočnost u kontekstu sukoba između ove dvije zemlje značajan je signal spremnosti Evropske unije da podrži stabilnost u južnom Kavkazu”, rekao je Borrell.

EU i Kina

Dobar dio sastanka bio je posvećen odnosima s Kinom. Borrell je rekao da je potvrđen višetračni pristup u odnosu s tom zemljom – s jedne strane to je partner s kojim treba sarađivati, a s druge suparnik i sistemski rival.

Na sastanku je bilo riječi i o Bosni i Hercegovini nakon općih izbora održanih 2. oktobra.

Borrell je rekao da su izbori bili dobro organizirani, ali da ima navoda o prevarama te da se ponovno broje glasovi na izborima za predsjednika entiteta Republika Srpska.

Rekao je i da je Komisija prijedlogom o davanju kandidatskog statusa BiH pod određenim uvjetima uputila jasnu poruku bosanskohercegovačkim vlastima.

“Oni sada moraju brzo uspostaviti izvršnu i zakonodavnu vlast na svim nivoima i onda se posvetiti reformama. To je apsolutni prioritet”, rekao je Borrell.

Izvor: Agencije