Novinarka koja je držala parolu protiv rata pobjegla iz Rusije

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova bila je u kućnom pritvoru nakon što se javno suprotstavila ratu u Ukrajini.

Ovsjanikova je široj javnosti postala poznata kada je u martu uživo u programu televizije prošetala s natpisom 'Ne ratu' (AFP)

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, koja se javno usprotivila ruskom napadu na Ukrajinu, pobjegla je sa kćerkom iz Rusije, potvrdio je u ponedjeljak njen advokat.

Ovsjanikova je široj javnosti postala poznata kada je u martu, nakon početka rata u Ukrajini, uživo u programu televizije prošetala s natpisom “Ne ratu”.

Sredinom jula u blizini Kremlja održala je protest, na kojem je nosila transparent “Putin je ubica. Njegovi vojnici su fašisti”, nakon čega je smještena u kućni pritvor, prenosi Tanjug.

Prijetilo joj deset godina zatvora

Optužena je za distribuciju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama zbog kojih bi mogla biti osuđena na deset godina zatvora.

“Ovsjanikova i njena kćerka otišle su iz Rusije nekoliko sati pošto su napustile adresu na kojoj je bila u kućnom pritvoru. Sada su u Evropi”, rekao je njen advokat Dmitrij Zahvatov, prenosi londonski Guardian.

Dodao je da su obje dobro i da “čekaju trenutak kada će o tome moći pričati javno, što zasad nije sigurno”.

Zahvatov je ranije rekao da je Osjanikova stavljena na rusku potjernicu zbog izbjegavanja kućnog pritvora.

Izvor: Agencije