Procjene njemačkih obavještajaca o ratu u Ukrajini

Putin u februaru nije pokrenuo rat samo protiv Ukrajine, nego je “objavio rat” protiv zapadnih demokratija, rekao je direktor BND-a Bruno Kahl.

Bruno Kahl je kritikovao ignorisanje upozorenja koje BND već godinama izdaje na temu ruske vanjske politike (EPA)

Njemačka obavještajna služba (BND) ocjenjuje da ruski predsjednik Vladimir Putin u februaru nije pokrenuo rat samo protiv Ukrajine, nego je “objavio rat” protiv zapadnih demokratija, rekao je u ponedjeljak u Bundestagu direktor BND-a Bruno Kahl.

“Rat koji je pokrenut 24. februara je objava rata protiv cijelog demokratskog zapadnog svijeta”, a ne samo za ukrajinski teritorij, rekao je direktor BND-a Bruno Kahl pred parlamentarnim kontrolnim povjerenstvom u Bundestagu, prenijela je Hina.

On smatra da bi rat, zbog činjenice da obje strane odluku traže na frontu, mogao potrajati do duboko u sljedeću godinu.

Kahl je ukazao na to da za BND napad na Ukrajinu nije predstavljao iznenađenje te da će Putin nastaviti upotrebljavati silu kako bi ostvario političke ciljeve.

“Kao i u Čečeniji, Gruziji, Siriji te na Krimu i Donbasu, Putin i u Ukrajini pokušava silom ostvariti svoje političke ciljeve”, rekao je Kahl.

Obavještajne procjene

On je kritizirao ignorisanje upozorenja koje BND već godinama izdaje na temu ruske vanjske politike.

“Ono što je za nas rezultat profesionalnih obavještajnih aktivnosti šokiralo je veće dijelove javnosti što je pak rezultat prakse posljednjih godina da se ignoriraju upozorenja BND-a, a ukazivanje na realne prijetnje naziva stvaranjem panike i pametovanjem”, rekao je direktor BND, organizacije zadužene za praćenje inozemnih aktivnosti koje bi mogle ugroziti njemački ustavni poredak.

Pred kontrolnim gremijem za obavještajne službe Bundestaga Kahl je i Kinu okarakterizirao kao opasnost i nazvao je “autokratijom koja teži postati globalnom silom”.

Parlamentarni odbor za nadzor sigurnosnih službi uobičajeno se sastaje iza zatvorenih vrata, no jednom godišnje se ispitivanje šefova saveznih obavještajnih službi obavlja u javnosti.

Izvor: Agencije