Naučnici zbunjeni: Iz voda Aljaske nestale milijarde rakova

Populacija rakova pala sa osam milijardi u 2018. na milijardu u 2021. godini.

Prošlogodišnji ulov snježnih rakova od 2.540 tona bio je najmanji u više od 40 godina (AP)

Naučnici su ostali zbunjeni nakon što su milijarde rakova navodno misteriozno nestale u Beringovom moru kod američke savezne države Aljaske u posljednjih nekoliko godina.

Istraživač iz Aljaskog instituta za ribu i divljač (ADF&G) Ben Daly rekao je za CNN da je populacija rakova pala sa osam milijardi u 2018. na milijardu u 2021. godini.

“Snježni rak je daleko najzastupljeniji od svih vrsta rakova u Beringovom moru koji se komercijalno love”, rekao je Daly.

“Dakle, šok zbog mnogih nestalih milijardi vrijedan je pažnje – a to uključuje sve ženke i bebe“, dodao je.

Dok se razlozi dramatičnog pada populacije rakova još istražuju, eksperti strahuju da su za to odgovorni povećanje grabežljivosti i stres zbog povećanja temperature mora kod vrsta koje žive u hladnijim vodama.

„Okoliš se mijenja brzo“, rekao je Daly.

„Proteklih godina svjedočimo povećanju temperature Beringovog mora i sada vidimo odgovor kod vrsta koje su se adaptirale na hladnije vode. Prilično je jasno da je ovo povezano“.

Industrija vrijedna 200 miliona dolara

Oštar pad broja rakova prisilio je ADF&G da prošle sedmice objavi otkazivanje lova snježnih rakova na Aljasci, prvi put u historiji.

Jamie Goen, izvršni direktor Lovaca na rakove u Beringovom moru rekao je da će mnogi lovci ispasti iz posla zbog otkazivanja lova.

„Nevjerovatno je da se ovo događa. Imamo treću generaciju ribara koji će morati odustati od posla“, rekao je Geon za AP.

Prošlogodišnji ulov snježnih rakova od 2.540 tona bio je najmanji u više od 40 godina.

Prema Institutu za marketing morske hrane Aljaske, industrija rakova u ovoj američkoj saveznoj državi vrijedna je oko 200 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije