Fondacija Gates obećala 1,2 milijardi dolara za iskorjenjivanje dječije paralize

Inicijativa nastoji da iskorijeni virus polija u Pakistanu i Afganistanu – posljednje dvije endemske zemlje.

Fondacija je u saopštenju navela da je dala gotovo pet milijardi dolara za inicijativu za iskorjenjivanja dječije paralize (Reuters)

Fondacija Billa i Melinde Gates saopštila je da će dati 1,2 milijardi dolara za iskorjenjivanje u svijetu poliomijelitisa – dječije paralize, piše AP, prenosi Beta.

Sredstva će biti upotrijebljena da se primijeni strategija Globalne inicijative za iskorjenjenivanje te bolesti do 2026. godine.

Inicijativa nastoji da iskorijeni virus polija u Pakistanu i Afganistanu – posljednje dvije endemske zemlje, navela je Fondacija u saopštenju.

Sredstva će takođe biti upotrijebljena da se zaustavi epidemije nove varijante virusa koji izaziva tu bolest. To je objavljeno na Svjetskom zdravstvenom samitu u Berlinu.

Fondacija je u saopštenju navela da je dala gotovo pet milijardi dolara za inicijativu za iskorjenjivanja dječije paralize. Inicijativa pokušava da integriše kampanje za borbu protiv poliomijelitisa u šire zdravstvene službe, i da poveća upotrebu nove oralne polio-vakcine tipa dva.

Jačanje zdravstvenih sistema država

Ta grupa takođe radi na tome da ojača državne zdravstvene sisteme tako da budu bolje opremljeni za buduće zdravstvene prijetnje, navodi se u saopštenju.

“Posljednji koraci ka iskorjenjivanju su daleko najteži. Ali naša fondacija je posvećena budućnosti bez polija i optimisti smo da ćemo to uskoro vidjeti”, rekao je generalni direktor fondacije Mark Suzman.

Inicijativa za iskorjenjivanje poliomijelitisa je javno-privatno partnerstvo koje vodi grupa vlada i uključuje Fondaciju Gates, Rotary International, Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Američke centre za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izvor: Agencije