Finska priprema teren za gradnju novih nuklearnih elektrana

Evropa pokušava ojačati energetsku sigurnost na duži rok i smanjiti troškove što je Rusija ovog ljeta smanjila isporuke plina.

Finska državna elektroenergetska kompanja Fortum objavila je u ponedjeljak da kreće s izradom dvogodišnje studije izvedivosti gradnje novih nuklearnih elektrana (Ilustracija)

Finska državna elektroenergetska kompanija Fortum objavila je u ponedjeljak da kreće s izradom dvogodišnje studije izvedivosti gradnje novih nuklearnih elektrana u matičnoj Finskoj i u Švedskoj, prenosi Hina.

Evropa pokušava ojačati energetsku sigurnost na duži rok i smanjiti troškove što je Rusija ovog ljeta smanjila isporuke plina zbog sankcija kojima su zapadne zemlje reagirale na njenu invaziju na Ukrajinu i blokade opreme na servisu u Siemens Energyju.

Budućnost isporuka plinovodom Sjeverni tok 1 naknadno je pod znak pitanja dovelo oštećenje cijevi u eksplozijama koje su, kako se u Evropi sumnja, rezultat sabotaže.

Smanjena opskrba ruskim plinom potaknula je skok cijena i na berzama struje u Evropi pa su vlade počele vraćati u upotrebu već ugašene elektrane na ugljen, a pojačano se oslanjaju i na nuklearke.

Proizvodnja struje

“Fortum će ispitati komercijalne, tehnološke i društvene, uključujući političke, pravne i regulatorne, uvjete za male modularne reaktore (SMR) i konvencionalne velike reaktore”, poručila je finska tvrtka u ponedjeljak.

Finska je ove godine počela proizvoditi struju u prvoj novoj nuklearnoj elektrani u Evropi unatrag više od deset godina. Očekuje se da će i nova vlada u susjednoj Švedskoj predstaviti plan gradnje novih nuklearnih elektrana.

“Ciljevi energetske nezavisnosti, sigurne opskrbe i ugljične neutralnosti izazovi su s kojima se sučeljava cijelo naše društvo”, rekao je izvršni potpredsjednik Fortuma Simon-Erik Ollus.

“Želimo utvrditi pod kojim ih uvjetima možemo ostvariti nuklearnom proizvodnjom energije, za koju se zna da je pouzdana i da ne emitira ugljični dioksid”, rekao je Ollus.

Izvor: Agencije