Tajvan neće odustati od svoje suverenosti

Tajvanska vlada strogo se protivi kineskim težnjama i kaže da o svojoj budućnosti može isključivo odlučivati 23 miliona stanovnika te otočne države.

Kina je Tajvanu ponudila model 'jedne zemlje, dva sistema', no njega je odbacila većina političkih stranaka na Tajvanu (EPA)

Tajvan je rekao da neće odustati od svoje suverenosti i postizanja kompromisa u pogledu slobode i demokratije, a njegov narod jasno je protiv kineske ideje da se Tajvanom upravlja po modelu “jedna zemlja, dva sistema”.

Ta je izjava došla ubrzo nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping u govoru na otvorenju kongresa Komunističke partije u Pekingu rekao da je na kineskom narodu da riješi tajvansko pitanje te da se Kina nikada neće odreći upotrebe sile za stavljanje Tajvana pod svoju kontrolu, prenosi Hina.

Održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu zajednička je odgovornost obiju strana, a susret na bojnom polju nije opcija, ističe tajvanski predsjednički ured u objavi.

Kina ne isključuje upotrebu sile

Kina, koja tvrdi da je demokratski Tajvan jedna od njenih pokrajina, odavno se obavezala staviti Tajvan pod svoju kontrolu i nije isključila mogućnost primjene sile kako bi postigla taj cilj.

Tajvanska vlada strogo se protivi kineskim težnjama i kaže da o svojoj budućnosti može isključivo odlučivati 23 miliona stanovnika te otočne države.

Kina je Tajvanu ponudila model “jedne zemlje, dva sistema”, no njega je odbacila većina političkih stranaka na Tajvanu i nema javnu podršku, posebno nakon što je Peking uveo strogi zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu 2020.

Izvor: Agencije