Siromaštvo u Ukrajini deset puta veće zbog rata

Broj siromašnih mogao bi narasti čak i do 55 posto do kraja sljedeće godine, upozorava Arup Banerji, zvaničnik Svjetske banke.

Ako se kuće ne poprave, tokom zime može doći do još jednog vala migracije, upozorava zvaničnik Svjetske banke (EPA)

Ruski napadi na civilnu infrastrukturu u ukrajinskim gradovima daleko od linija fronta zakomplicirat će tešku ekonomsku situaciju s kojom je suočena zemlja, u kojoj se već siromaštvo udeseterostručilo ove godine, rekao je visoki zvaničnik Svjetske banke.

Arup Banerji, regionalni direktor Svjetske banke za istočnu Evropu, rekao je da brza uspostava električne energije u Ukrajini nakon ovosedmičnih ruskih napada velikih razmjera na energetsku infrastrukturu odražava učinkovitost ratnog sistema, no da je promjena ruske taktike povećala rizike.

“Ako se ovo nastavi, persepektiva će biti puno, puno teža”, rekao je Reutersu u intervjuu, prenijela je Hina.

“Kad zima zaista počne gristi… sigurno do decembra ili januara, a ako se kuće ne poprave, može doći do još jednog unutrašnjeg vala migracije, raseljavanja ljudi.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ove sedmice međunarodnim donatorima da Ukrajina treba oko 55 milijardi dolara – 38 milijardi da pokrije očekivani budžetski deficit za sljedeću godinu, i dodatnih 17 milijardi da započne obnavljati ključnu infrastrukturu, uključujući škole, kao i stambene i energetske objekte.

Potrebna stalna pomoć

Ukrajinski dužnosnici su naglasili da trebaju stalnu i predvidljivu finansijsku pomoć kako bi vlada nastavila funkcionirati, dok počinje ključne popravke i obnovu.

“Većina zemalja dala je do znanja da će podržavati Ukrajinu finansijski tokom sljedeće godine, tako da je to vrlo pozitivan ishod”, rekao je Banerji.

Četvrtina populacije živjela bi u siromaštvu do kraja godine, dok ih je prije rata bilo nešto više od dva posto, rekao je istaknuvši da bi taj broj mogao narasti čak i do 55 posto do kraja sljedeće godine.

Izvor: Agencije