Njemačka planira bolje zaštititi ključnu infrastrukturu

Ministrica Faeser je najavila i donošenje zakona koji bi poduzeća, u čijem vlasništvu se nalaze posebno važni infrastrukturni sistemi poput podvodnih vodova, obavezao na više sigurnosne standarde.

Ministrica Nancy Feaser je objasnila da su nadležne službe već pojačale sigurnosne mjere 'tamo gdje je to potrebno' (EPA)

Nakon napada na plinovod Sjeverni tok i sabotaže na mreži Njemačke željeznice, ministrica unutarnjih poslova Njemačke Nancy Faeser obećala je bolju zaštitu ključne infrastrukture u Njemačkoj, a predstavnici njemačkih gradova traže bolje informiranje građana u slučaju nestanka struje.

„Ruski agresorski rat protiv Ukrajine predstavlja prekretnicu kad je u pitanju naša unutrašnja sigurnost i zato se moramo pripremiti“, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung, prenosi Hina.

Ministrica je objasnila da su nadležne službe već pojačale sigurnosne mjere „tamo gdje je to potrebno“. Ona je pritom posebno navela pojačane ophodnje obalne straže u blizini važnih infrastrukturnih objekata.

Faeser je najavila i donošenje zakona koji bi poduzeća, u čijem vlasništvu se nalaze posebno važni infrastrukturni sistemi poput podvodnih vodova, obavezao na više sigurnosne standarde.

„Vlasnici se moraju jače osigurati protiv sabotaža i terorizma ali i prirodnih nepogoda“, rekla je Faeser.

Građani moraju biti spremni

Početkom oktobra nepoznati počinitelji su presijecanjem dva voda prekinuli komunikaciju između vozova zbog čega je željeznički saobraćaj na sjeveru Njemačke bio prekinut na nekoliko sati. Nešto prije je eksplozijama oštećen plinovod Sjeverni tok na Baltiku.

Predsjednik Saveza njemačkih gradova Helmut Dedy je pozvao vladu na pokretanje kampanje koja bi građane bolje pripremila na neočekivane događaja poput većih nestanaka električne energije.

Blackout je potpuno realni scenarij na koji građani moraju biti spremni“, rekao je Dedy.

Zaključio je kako je kampanja potrebna jer su građani Njemačke „do sada neiskusni kad su u pitanju krize i katastrofe“.

Izvor: Agencije