Kina tvrdi da zadržava pravo upotrebe sile nad Tajvanom

Upotreba sile bila bi posljednje sredstvo – prvi izbor Pekinga je ponovno mirno ujedinjenje, kaže glavnogovornik Komunističke partije.

Ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana zadovoljava interese svih, uključujući i tajvanske sunarodnike, izjavio je Sun Yeli (Reuters)

Kina zadržava pravo da upotrijebi silu nad Tajvanom, kao posljednje sredstvo u određenim okolnostima, iako je ponovno mirno ujedinjenje njen prvi izbor, rekao je glasnogovornik Komunističke partije, prenose agencije.

Ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana zadovoljava interese svih, uključujući i tajvanske sunarodnike, izjavio je Sun Yeli na konferenciji za novinare u Pekingu.

Sun je dodao da će Kina iscrpiti sve napore da na miran način stavi Tajvan pod svoju kontrolu, ali i da neće tolerisati ono što naziva koracima prema potpunoj nezavisnosti koju podržavaju tvrdolinijaši na otoku i njihovi prekomorski saveznici na čelu sa SAD-om. U Pekingu smatraju da je Washington glavni izvor oružja i najjača diplomatska podrška Tajvanu u sporu s Kinom.

Život pod prijetnjom kineske invazije

Tajvan decenijama živi pod prijetnjom invazije Kine, koja tvrdi da je taj demokratski otok dio njene teritorije koji će jednog dana biti preuzet, ukoliko bude potrebe, i silom.

„Vjerujemo da kineski i američki narod imaju mudrost, mogućnost i sposobnost da pronađu put za miroljubivu koegzisteciju“, rekao je Sun.

„No, Kina neće dopustiti drugima da je maltretiraju. Historijski proces kineskog nacionalnog pomlađivanja ne može zaustaviti niko, niti bilo koja sila”, zaključio je.

Izvor: Al Jazeera i agencije