Scholz pozvao na proširenje Evropske unije

Europska unija sa 27, 30, 36 država i sa više od 500 miliona slobodnih i jednakih građana, može imati još veću težinu u svijetu tvrdi njemački kancelar.

To da se Unija nastavi širiti prema istoku jest situacija u kojoj svi mi dobivamo, kazao je Scholz. (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je pozvao na proširenu Evropsku uniju, rekavši okupljenim evropskim socijaldemokratima da će EU tako moći ostvariti više utjecaja u globalnim pitanjima.

Scholz je, otkako je preuzeo kancelarsku funkciju, jednim od temelja svoje vanjske politike učinio pitanje proširenja Evropske unije na balkanske i druge zemlje.

To je pitanje postalo hitnije zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je kandidatkinja za članstvo u Uniji postala početkom ovog ljeta.

‘Predan proširenju’

“Europska unija s 27, 30, 36 država, tada s više od 500 miliona slobodnih i jednakih građana, može imati još veću težinu u svijetu”, rekao je Scholz na kongresu Stranke evropskih socijalista u Berlinu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Unija trenutno ima 27 država članica.

“Predan sam proširenju EU-a. To da se Unija nastavi širiti prema istoku jest situacija u kojoj svi mi dobivamo”, kazao je Scholz.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada