Lukašenko: Sukob u Ukrajini može biti riješen za sedmicu

Zaustavimo rat i dogovorimo se, a onda ćemo vidjeti ko je upravu, a ko nije, rekao je bjeloruski predsjednik.

Prije svega je potrebno da se zaustavi rat i da se traži izlaz, a ne da se priča o tome kako su stvari loše, kaže Lukašenko (EPA)

Sukob u Ukrajini može biti riješen u roku od sedmice, a to zavisi od Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je u intervjuu za NBC predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

„Sve zavisi od SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Ako sutra shvatite da trebamo sjesti za pregovarački sto i naći rješenje, vjerujte mi, naći ćemo ga za sedmicu “, rekao je Lukašenko, prenijela je agencija Belta.

On je prokomentarisao i tvrdnje ukrajinskih zvaničnika o masovnim grobnicama i zločinima koje je počinila ruska vojska, navodeći da se vodi informacioni rat.

“Ukrajinci pričaju o masovnim grobnicama, zločinima koje je počinila ruska strana. Ruska strana na sličan način otkriva masovne zločine koje je počinila ukrajinska. To su uobičajeni informativni napadi jedni na druge”, rekao je Lukašenko, prenio je Tanjug.

‘Rat je uvijek loš’

On je istakao da je prije svega potrebno da se zaustavi rat i da se traži izlaz, a ne da se priča o tome kako su stvari loše.

“Znamo da su stvari loše. Rat je uvijek loš. Ne tako davno sam rekao da je svijet trenutno zaokupljen problemom i da traži odgovor ko je kriv. Vidite, hajde da to shvatimo kasnije. Ljudi umiru svaki dan. Zaustavimo rat i dogovorimo se. A onda ćemo vidjeti ko je upravu, a ko nije”, rekao je bjeloruski predsjednik.

Izvor: Agencije