Xi Jinping očekuje treći mandat na čelu zemlje

Kritičari ističu da je predsjednik Kine proteklih godina eliminirao sve potencijalne političke suparnike, posebno kroz dugogodišnju borbu protiv korupcije.

Xi Jinping učvrstit će poziciju najmoćnijeg kineskog vođe nakon Mao Zedonga (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping trebao bi na 20. kongresu Komunističke partije, koji će početi u nedjelju, dobiti historijski treći mandat na čelu zemlje.

Bude li sve išlo po planu, 69-godišnji čelnik bit će do kraja kongresa, koji se održava jednom u pet godina, potvrđen na dužnosti generalnog sekretara stranke i učvrstiti poziciju najmoćnijeg kineskog vođe nakon Mao Zedonga, prenosi Hina.

Gotovo 2.300 delegata iz svih kineskih pokrajina okupit će se u nedjelju u Velikoj dvorani naroda na pekinškom Trgu Tiananmen, oko kojeg su jako pojačane mjere sigurnosti.

Kongres će biti održan uz stroge zdravstvene mjere, jer Xi i dalje insistira na provedbi politike nulte stope tolerancije prema korona virusu.

Na kongresu, koji će se većinom odvijati iza zatvorenih vrata, sudionici će izabrati 200-ak članova Centralnog komiteta stranke, koji zatim bira 25 članova Politbiroa i svemoćni Stalni odbor, najviše tijelo vlasti u zemlji.

‘Kina neće zatvoriti vrata svijetu’

“No, sve je unaprijed usaglašeno, jer se kongres ne održava dok se sve frakcije ne dogovore”, rekao je sinolog Jean-Philippe Beja.

Kritičari ističu da je Xi posljednjih godina eliminirao sve potencijalne političke suparnike, posebno kroz dugogodišnju borbu protiv korupcije.

Xi će u govoru prvoga dana kongresa iznijeti ocjenu prethodnog mandata te zacrtati put za idućih pet godina za stranku i za zemlju.

Na kongresu 2017. godine obećao je novu eru socijalizma s kineskim licem i kazao da će Peking sarađivati sa svijetom.

“Otvorenost donosi napredak, a samoizolacija zaostajanje”, rekao je. “Kina neće zatvoriti vrata svijetu; postat ćemo sve otvoreniji”. No, pet godina kasnije Kina čini upravo suprotno.

Nulta stopa tolerancije prema COVID-u 19

Dok se ostatak svijeta postepeno vraća pretpandemijskom načinu života, Peking strogo provodi politiku nulte stope tolerancije prema COVID-u 19, s ograničenjima putovanja, obaveznim karantinima i ponovnim zaključavanjima.

Ta strategija izaziva velike probleme građanima, a prestrašila je i poslovnu zajednicu, jer je ekonomski rast zastao.

“Kineska politika nulte stope tolerancije prema COVID-19 obeshrabruje nužno potrebne investicije. Mladi Kinezi najviše trpe u ekonomskom i društvenom smislu”, kazao je Yu Jie iz think tanka Chatham House, zadužen za azijsko-pacifički program.

Kineski odnosi sa SAD-om također su se u posljednjih pet godina pokvarili, a Xijeva asertivnija vanjska politika izaziva zabrinutost od Indije do Australije i Kanade.

‘Novi izbor loš znak za ljudska prava’

Zapadne zemlje negativno reagiraju na sve agresivniju retoriku protiv Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom i tvrdi da ga ima pravo zauzeti silom bude li potrebno. Optužuju također Kinu za raširena kršenja ljudskih prava, posebno u zapadnoj regiji Xinjiangu.

“Treći mandat predsjednika Xija loš je znak za ljudska prava u Kini i svijetu”, rekao je Yaqiu Wang, viši stručnjak za Kinu pri organizaciji Human Rights Watch (HRW).

Kineska komunistička partija ima 96,7 miliona članova i jedna je od najvećih političkih organizacija na svijetu, ali njen način funkcioniranja velikim dijelom nije transparentan.

Posmatrači mogu samo nagađati o budućem sastavu Stalnog odbora.

Do sada su članovi Politbiroa nakon dva mandata išli u penziju, ali kako je Xi svojim trećim mandatom promijenio tu politiku, to se može odraziti i na druge.

Izbor ljudi koji će okruživati Xija bit će ključan, rekao je Steve Tsang, direktor Kineskog instituta Škole za orijentalne i afričke studije na Univerzitetu u Londonu.

Možda i doživotni mandat

“Mislim da će Xi paziti da pošalje jasnu poruku da niko uzdignut u Stalni odbor Politbiroa neće biti nasljednik na 21. kongresu”, rekao je.

Sastav Politbiroa bit će poznat dan nakon završetka skupa.

Ako, kao što se očekuje, Xi ostane generalni sekretar, bit će potvrđen za predsjednika države na još jedan mandat, na godišnjem sastanku kineskog Nacionalnog narodnog kongresa u martu iduće godine.

Premda će 20. kongres stranke garantirati samo još jedan petogodišnji mandat, mnogi misle da će Xi ostati na vlasti mnogo duže.

“Ali, s obzirom na promoviranje ‘Misli Xi Jipinga’ (odnosno njegove politike), obnovu kulta ličnosti i važnost njegove moći u srcu stranačkog vodstva, to upućuje na to da je riječ o nekome ko će ostati na vlasti dugo vremena, možda doživotno”, kazao je politolog Jean-Pierre Cabestan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada