U Južnom Sudanu 1,4 miliona djece pati od neishranjenosti

Najmlađu zemlju svijeta, žrtvu političko-etničkog nasilja i hronične nestabilnosti od osamostaljenja od Sudana 2011. godine, pustoše poplave četvrtu godinu zaredom.

Čak 8,9 miliona stanovnika, ili 71 posto stanovništva, treba humanitarnu pomoć (Reuters)

Gotovo 1,4 miliona djece do pet godina starosti pati od neishranjenosti u Južnom Sudanu, koji se bori s “najgorom krizom gladi” zbog učestalih poplava i oružanih sukoba, upozorila je nevladina organizacija Save the Children.

Najmlađu zemlju svijeta, žrtvu političko-etničkog nasilja i hronične nestabilnosti od njenog osamostaljenja od Sudana 2011. godine, pustoše poplave četvrtu godinu zaredom i sada su zahvatile devet od deset njenih država, prenosi Hina.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da 8,9 miliona stanovnika, ili 71 posto stanovništva, treba humanitarnu pomoć.

“Među njima je 1,4 miliona djece mlađe od pet godina koja pate od neishranjenosti”, piše u saopćenju nevladine organizacije.

Milioni žive u krajnjem siromaštvu

“Situacija se pogoršala posljednjih mjeseci, nakon što je više od 615.000 ljudi četvrtu godinu zaredom pogođeno nezapamćenim poplavama, koje su rušile kuće, uništavale usjeve i prouzrokovale porast slučajeva malarije i zmijskih ujeda, posebno među ženama i djecom”, navodi organizacija Save the Children.

Valuta te istočnoafričke zemlje izgubila je ove godine 40 posto vrijednosti, što je za sobom povuklo rast cijena uvoznih proizvoda, na što utječe i rat u Ukrajini, ističe isti izvor.

“Južni Sudan je među pet zemalja svijeta najosjetljivijih na klimatske promjene”, rekao je Jib Rabiltossaporn, direktor organizacije Save the Children za Južni Sudan.

Svjetska banka navodi da je 80 posto od 11 miliona stanovnika ove zemlje živjelo u “krajnjem siromaštvu” 2018. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada