Švedska: Umjereni dogovorili sastavljanje manjinske vlade

Najveća stranka desnice, protuimigrantski Švedski demokrati, neće biti dio nove vlade, ali ju je pristala podržati, pa će prvi put nacionalistička stranka imati direktan utjecaj na politiku.

Ulf Kristersson je gotovo siguran da će dobiti podršku parlamenta za svoju vladu (EPA)

Čelnik švedske Umjerene stranke Ulf Kristersson izjavio je u petak da je dogovorio s demokršćanima i liberalima sastavljanje manjinske koalicijske vlade, pošto je blok desnice na izborima u septembru osvojio najviše zastupničkih mandata.

Umjerena stranka dio je desnog bloka koji je osvojio većinu na parlamentarnim izborima i Kristersson je dobio mandat da sastavi vladu nakon gotovo desetljeća socijaldemokratske administracije, prenosi Hina.

Najveća stranka švedske desnice, protuimigrantski Švedski demokrati, neće biti dio nove vlade, ali ju je pristala podržati i time će prvi put nacionalistička stranka imati direktan utjecaj na politiku.

Uz podršku Švedskih demokrata, Kristersson je gotovo siguran da će dobiti podršku parlamenta za svoju vladu i postati novi premijer ako ga potvrdi Riksdag (parlament).

Čeka se odobrenje parlamenta

“Danas odlazim predsjedniku parlamenta Andreasu Norlenu kako bih ga obavijestio da smo mi, četiri stranke, spremne za glasanje u ponedjeljak u parlamentu i za sastavljanje nove vlade”, rekao je Kristersson.

“Bit će to trostranačka vlada, koju će činiti Umjereni, demokršćani i liberali. Ta vlada će tijesno sarađivati sa Švedskim demokratima”, kazao je.

Ako predsjednik parlamenta u petak dadne zeleno svjetlo za Kristerssonov dogovor, parlament će glasati najranije u ponedjeljak.

Na izborima 11. septembra Umjerena stranka, Švedski demokrati, demokršćani i liberali dobili su 176 mjesta, dok je lijevi centar dobio 173 mandata.

Izvor: Agencije