Seul tvrdi da je Sjeverna Koreja otvorila artiljerijsku vatru u tampon zoni

Artiljerijska vatra je počela nekoliko sati nakon što je bojska Sjevera ispalila balistički projektil i otvorila artiljerijsku vatru u petak rano ujutro.

Meci su pali u tampon zonu koja je uspostavljena 2018. godine (Reuters - Ilustracija)

Sjeverna Koreja otvorila je u petak artiljerijsku vatru sa svoje istočne i zapadne obale, saopćila je vojska Južne Koreje.

Južnokorejska vojska dodaje da je utvrdila da je Sjeverna Koreja možda ispalila nekoliko stotina hitaca ka pomorskoj tampon zoni između dvije zemlje, dalje podižući animozitet koji se već podigao najnovijim oružanim testovima Pjongjanga, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Artiljerijska vatra

Načelnik Generalštaba vojske Južne Koreje rekao je kako je utvrđeno da je ispaljeno oko 80 hitaca u vode u blizini istočne obale u petak oko 17:00 sati po lokalnom vremenu, a onda potencijalno još 200 hitaca u vodama u blizini zapadne granice oko 17:20 sati.

Dodaje se da su meci pali u tampon zonu koja je uspostavljena 2018. godine, u okviru međusobnog dijaloga o smanjenju tenzija.

Artiljerijska vatra je počela nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil i otvorila artiljerijsku vatru rano u petak ujutro.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada