Pokrenuta istraga protiv Muska zbog postupanja u vezi Twittera

Elon Musk je prošle sedmice zatražio od sudije da odgodi njegovu parnicu sa Twitterom za 28. oktobar, što je sudija u državi Delaware i odobrio.

Spor između Twittera i Muska se vodi zbog neriješenog finansiranja sporazuma o kupovini Twittera postignutog u aprilu, vrijednog 44 milijarde dolara (Reuters)

Federalne vlasti Sjedinjenih Američkih Država pokrenule su istragu protiv američkog milijardera Elona Muska zbog njegovog ponašanja tokom preuzimanja kompanije Twitter, navodi se u sudskom podnesku.

Iako je navedeno da je pod istragom, nije precizirano šta je tačno fokus istrage i koje federalne vlasti ih provode. Musk je prošle sedmice zatražio od sudije da odgodi njegovu parnicu sa Twitterom za 28. oktobar, što je sudija u državi Delaware odobrio, prenio je Reuters.

Spor između Twittera i Muska se vodi zbog neriješenog finansiranja sporazuma o kupovini te društvene mreže postignutog u aprilu, vrijednog 44 milijarde dolara, prenosi Tanjug.

Musk i kompanija Twitter mogli bi da postignu dogovor o okončanju parnice narednih dana, što će omogućiti najbogatijem čovjeku na svijetu da kupi tu kompaniju za 44 milijarde dolara.

Musk, koji je i direktor kompanije Tesla, predložio je Twitteru da, ukoliko ta kompanija prekine spor sa njim, pristane na uvjete iz sporazuma koji je postignut u aprilu – da kupi kompaniju za 54,20 dolara po akciji.

Odustajanje od dogovora

U pokušajima da okončaju parnicu, dvije strane su se dogovorile da Muskovo svjedočenje na pripremnom ročištu pred sudom u Delawareu, koje je trebalo da se obavi u petak, bude odgođeno, ali da se pregovori o završetku parnice nastavljaju. Suđenje je prethodno bilo zakazano za 17. oktobar.

Nakon najave u utorak da će Musk nastaviti sa preuzimanjem Twittera, obustavljeno je trgovanje akcijama ove društvene mreže.

Musk je nekoliko sedmica kasnije odustao od postignutog dogovora, navodeći da je zabrinut jer je broj botova na platformi veći nego što je Twitter tvrdio.

Twitter je negirao optužbe i tužio Muska da bi ga primorao da se dogovor realizira, nakon čega je došlo i do naglog pada vrijednosti akcije Muskove kompanije Tesla.

Izvor: Agencije