Kongres: Trump mora svjedočiti i predati dokumente o napadu na Capitol

Prema saveznom zakonu, nepoštivanje poziva odbora Kongresa da se svjedoči ili predaju dokumenti smatra se prekršajem, za koji se može odrediti zatvorska kazna.

Donald Trump je osoba u središtu priče o onome što se zbilo 6. januara kada su njegove pristalice napale Capitol (EPA)

Odbor američkog Kongresa koji istražuje napad na Capitol 6. janura 2021. godine izglasao je da se bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu naloži da preda dokumente i svjedoči o tom događaju.

Odbor, koji čine sedmero članova Demokratske stranke i dvoje republikanaca, jednoglasno je odlučio da se Trumpu naloži da preda dokumente i pod zakletvom svjedoči u vezi napada, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“On je osoba u središtu priče o onome što se zbilo 6. januara. Želimo čuti njega”, rekao je predsjednik odbora Bennie Thompson.

Lažne tvrdnje o izbornoj prevari

Do glasanja je došlo nakon što je odbor više od dva sata, koristeći izjave, dokumente i svjedočanstva, dokazivao da je Trump unaprijed namjeravao osporiti poraz na izborima 2020. godine bez obzira na ishod, da nije opozvao hiljade svojih sljedbenika koji su upali na Capitol i da je nastavio lažno tvrditi da se radi o izbornoj prevari, čak i kada su mu bliski savjetnici rekli da je izgubio.

Prema saveznom zakonu, nepoštivanje poziva odbora Kongresa da se svjedoči ili predaju dokumenti smatra se prekršajem, za koji se može odrediti zatvorska kazna između mjesec dana i jedne godine.

U tom slučaju čitav Kongres mora glasati hoće li slučaj predati Ministarstvu pravosuđa, koje ima ovlasti pokrenuti optužnicu.

Odbor Kongresa u više od godinu ispitao je više od 1.000 svjedoka istražujući napad na Capitol, u kojem je povrijeđeno više od 140 policijskih službenika, a nekoliko je ljudi umrlo.

Osudio ‘fijasko’ istražnog odbora

Bivši američki predsjednik osudio je “fijasko” parlamentarnog istražnog odbora o napadu na Capitol.

Trump nije rekao hoće li odgovoriti na poziv na sud, nego se zapitao zašto ga zastupnici nisu pozvali “još prije nekoliko mjeseci?”

“Zašto su čekali do samog kraja, sve do posljednjeg trenutka njihove zadnje sjednice? Zato što je odbor potpuni fijasko, koji samo unosi još veću podjelu u našoj zemlji”, napisao je na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Izvor: Agencije