Sud ocijenio da su žrtve zemljotresa u italijanskoj Aquili same krive za svoju smrt

U zemljotresu magnitude 6,3 koji je 6. aprila 2009, u 3.32 sata ujutro, povijesno centar Aquile pretvorio u ruševine, poginulo je 309 ljudi.

Zemljotres je 2009. godine uništio centralni grad L'Aquilu i uzrokovao smrt 309 osoba (AFP)

Italijanski sud je donio odluku u kojoj navodi da su žrtve zemljotresa koji je 2009. pogodio Aquilu, u centru Italije, djelimično odgovorne za svoju smrt i da treba smanjiti isplate odštete njihovim porodicama, prenose italijanski mediji.

U zemljotresu magnitude 6,3 koji je 6. aprila 2009, u 3:32 sata ujutro, povijesno centar Aquile pretvorio u ruševine, poginulo je 309 ljudi.

Sutkinja u građanskoj parnici koju su vodile porodice 24 osobe poginule pod ruševinama jedne zgrade, rekla je da su se žrtve vratile u postelju unatoč dva prethodna udara tokom noći, piše AFP.

Zbog takva “nesmotrenog ponašanja” odgovorni su 30 posto za svoju smrt, ocijenila je sutkinja, prenosi dnevnik Il Messaggero.

Apsurdna odluka

Maria Grazia Piccinini, advokatica i majka Ilarije Rambaldi, 25-godišnje studentice smrtno stradale u zemljotresu, ocijenila je sudsku odluku “apsurdnom” s obzirom da su stručnjaci rekli da je opasnost od smrtonosnog zemljotresa minimalna.

“Moja kći nije bila zabrinuta, kao ni drugi”, rekla je Piccinini za Corriere della Seru, dodajući da će se porodice, koje traže odštetu, žaliti.

Sedmero članova vladinog Povjerenstva za sprječavanje velikih rizika osuđeni su jer stanovnike nisu upozorili da moraju biti oprezni.

U zemljotresu koji je potpuno razorio srednjovjekovni centar glavnog grada pokrajine Abruzzo, ozlijeđeno je 1.600 ljudi, a najmanje 80.000 je ostalo bez krova nad glavom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada