S. Koreja vježbala ispaljivanje projektila koji mogu nositi nuklearno oružje

Sjeverna Koreja prvi je put testirala ‘stratešku’ krstareću raketu u septembru 2021, za koju su analitičari u to vrijeme rekli kako je to vjerovatno njihovo prvo takvo oružje s nuklearnom sposobnošću.

Krstareće rakete i balističke rakete kratkog dometa koje mogu biti naoružane konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, posebno su destabilizirajuće u slučaju sukoba jer može biti nejasno koju vrstu bojeve glave nose, kažu analitičari (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nadgledao je lansiranje dviju strateških krstarećih raketa dugog dometa, izvijestili su u četvrtak državni mediji, nazvavši to testom za potvrdu pouzdanosti i djelovanja nuklearnog oružja.

Probno lansiranje provedeno je u srijedu i imalo je za cilj “poboljšanje borbene učinkovitosti i snage” krstarećih projektila raspoređenih u Korejskoj narodnoj vojsci “za djelovanje taktičkog nuklearnog oružja”, objavila je državna novinska agencija KCNA, a prenosi Hina.

Naglašavajući da je probno lansiranje još jedno jasno upozorenje njenim “neprijateljima”, vođa Kim Jong-un rekao je kako zemlja “treba nastaviti širiti operativnu sferu strateških nuklearnih oružanih snaga kako bi u bilo kojem trenutku odlučno odvratila bilo koju vojnu ili ratnu krizu te potpuno preuzela inicijativu u tome”, navodi KCNA.

U ponedjeljak je KCNA izvijestila kako je Kim tokom posljednje dvije sedmice provodio taktičke nuklearne vježbe usmjerene prema Južnoj Koreji u znak protesta protiv nedavno održanih zajedničkih pomorskih vježbi južnokorejskih i američkih snaga u kojima je sudjelovao nosač aviona.

Testiranje raketa

KCNA je izvijestila kako su dva projektila, probno ispaljena u srijedu, letjela 10.234 sekunde i “jasno pogodila metu udaljenu 2.000 kilometara”.

Glasnogovornik američkog State Departmenta odbio je komentirati lansiranja i rekao kako je Washington i dalje usredotočen na blisku koordinaciju sa svojim saveznicima i partnerima kako bi se suočio s prijetnjama koje predstavlja Sjeverna Koreja.

Sjeverna Koreja prvi je put testirala “stratešku” krstareću raketu u septembru 2021, za koju su analitičari u to vrijeme rekli kako je to vjerovatno njihovo prvo takvo oružje s nuklearnom sposobnošću.

Testiranje od srijede potvrđuje tu nuklearnu ulogu i da je operativno, iako je nejasno može li Sjeverna Koreja napraviti bojeve glave koje su dovoljno male za krstareću raketu.

Krstareće rakete su među brojnim manjim oružjem koje je Sjeverna Koreja nedavno razvila za nisko letenje i manevriranje s ciljem boljeg izbjegavanja odbrane od projektila.

Kim je prošle godine rekao kako je razvoj manjih bojevih glava glavni cilj.

Sjevernokorejske krstareće rakete obično izazivaju manji interes od balističkih raketa jer nisu izričito zabranjene rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Krstareće rakete i balističke rakete kratkog dometa koje mogu biti naoružane konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, posebno su destabilizirajuće u slučaju sukoba jer može biti nejasno koju vrstu bojeve glave nose, kažu analitičari.

“Sjevernokorejske krstareće rakete, zračne snage i taktički nuklearni uređaji vjerojatno su puno manje sposobni nego što propaganda sugerira. No bila bi pogreška odbaciti nedavno sjevernokorejsko testiranje oružja kao hvalisanje ili zveckanje oružjem”, rekao je profesor na Univerzitetu Ewha u Seulu Leif-Eric Easley.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada