G7 će pomagati Ukrajini u odbrani od ruske agresije ‘dokle god bude trebalo’

Grupa zapadnih zemalja rekla je da će nastaviti raditi na mehanizmu koji će omogućiti uvođenje gornje granice za cijenu ruske nafte.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara ubijeno je hiljade civila i vojnika, dok su neki od gradova u potpunosti uništeni usljed ruskog raketiranja (EPA)

Grupa G7 i ubuduće će pomagati Ukrajini “dokle god bude trebalo” kako bi se odbranila od ruske invazije i njenih posljedica, ističe se u zajedničkom saopćenju ministara finansija G7, nakon sastanka u Washingtonu.

Grupa zapadnih zemalja rekla je i da će nastaviti raditi na mehanizmu koji će omogućiti konkretno uvođenje gornje granice za cijenu ruske nafte, pohvalivši priključenje Australije zemljama koje podupiru tu akciju kojom se žele ograničiti finansijske mogućnosti Kremlja za nastavak sukoba.

Klimatske promjene

Finansijski čelnici grupe sedam bogatih demokratija obećali su također povećati napore za smanjenje emisija i klimatsku podršku zemljama u razvoju unatoč troškovima energije i sigurnosnim izazovima potaknutim ruskim ratom u Ukrajini, piše AFP.

“Suočavajući se s ovim izazovima, nećemo pristati na kompromise, nego ćemo intenzivirati naše napore u ispunjavanju naših klimatskih ciljeva, uključujući ubrzanu, čistu, pravednu i održivu energetsku tranziciju koja također jača energetsku sigurnost”, rekli su ministri finansija G7 i guverneri centralnih banaka u izjavi nakon sastanka u Washingtonu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada