Američka strategija nacionalne sigurnosti: Rusija jest izazov, ali najveći je Kina

Dokument ne donosi velike promjene u promišljanju niti nove doktrine u vanjskoj politici administracije predsjednika Joea Bidena.

Bijela kuća predstavila je dugo odgađanu strategiju nacionalne sigurnosti kojom teži ograničiti uspon Kine (Arhiva)

Bijela kuća predstavila je dugo odgađanu strategiju nacionalne sigurnosti kojom teži ograničiti uspon Kine te jačati važnost saradnje sa saveznicima u rješavanju izazova s kojima se suočavaju demokratske nacije, prenosi Hina.

Dokument, čije je predstavljanje bilo odgođeno zbog ukrajinske krize, ne donosi velike promjene u promišljanju niti nove doktrine u vanjskoj politici administracije predsjednika Joea Bidena.

Umjesto toga, dokument ističe stajalište da je američko vodstvo ključno za prevladavanje globalnih prijetnji poput klimatskih promjena i porasta autoritarnih režima.

Čak i nakon ruske invazije, Kina je najveći izazov za globalni poredak, piše u američkoj strategiji.

Biden potpisao deklaraciju

“Rusija je trenutačna prijetnja međunarodnom poretku slobodnom i pravednom jer besramno krši temeljne međunarodne propise”, navodi Bijela kuća.

Kina je, s druge strane, jedini protivnik koji teži mijenjati međunarodni svjetski poredak, a za ostvarenje tog cilja ima ekonomska, diplomatska, vojna i tehnološka sredstva, ocjenjuje se.

Predsjednik Joe Biden potpisao je deklaraciju koja zrači optimizmom, navodi agencija AFP. “Sjedinjene Države imaju sve adute da pobijede u tom natjecanju 21 stoljeća. Iz svake krize mi izlazimo osnaženi. Nema toga što mi ne možemo ostvariti”.

Sjedinjene Države moraju pobijediti ekonomskim oružjem u utrci sa supersilom ako žele održati svoj utjecaj diljem svijeta, poručuje se.

Riješiti ključna pitanja vanjske politike

“Narodna Republika Kina kani, a sve više ima i sposobnost da međunarodni poredak preoblikuje tako da globalna kretanja idu njoj u korist, iako Sjedinjene Države nastoje odgovorno upravljati konkurencijom između naših dviju zemalja”, rekao je nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan.

SAD mora istodobno upravljati s transnacionalnim izazovima koji pogađaju ljude bilo gdje, a to uključuje klimatske promjene, nesigurnost hrane, zarazne bolesti, terorizam, energetiku, tranziciju te inflaciju.

Biden još mora riješiti neka ključna pitanja iz vanjske politike, a među njima su carine na kinesku robu koje je uveo njegov prethodnik Donald Trump i zbog kojih američki uvoznici gube milijarde, a istodobno goruća su i druga pitanja zbog ruske agresije na Ukrajinu, zatim pogoršanje odnosa sa Saudijskom Arabijom te indijska vezanost uz ruske energente.

Sullivan je morao odgovarati na pitanja vezana uz Bidenovo upozorenje da će SAD “preispitati” svoj odnos sa Saudijskom Arabijom i da će biti “posljedica” jer je prošle sedmice objavila da će OPEC+ smanjiti proizvodnju nafte što je protivno američkim interesima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada