Zvaničnik Vijeća Evrope zabrinut zbog rasta antimuslimanskog rasizma

Visoki zvaničnici Vijeća Evrope i OSCE-a su se složili da preduzmu konkretne korake u borbi protiv rasta antimuslimanskog rasizma u Evropi.

Holtgen je nakon sastanka objavio na Twitteru da su primijetili zabrinjavajući rast rasizma prema muslimanima u Evropi, slično rastu antisemitizma (Reuters - Ilustracija)

Visoki zvaničnici Vijeća Evrope i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u utorak su se složili da preduzmu konkretne korake u borbi protiv rasta antimuslimanskog rasizma u Evropi.

Daniel Holtgen, specijalni predstavnik Vijeća Evrope za antisemitsku, antimuslimansku i druge oblike vjerske netolerancije i zločina iz mržnje, održao je online sastanak sa Ismailom Hakki Musom, predstavnikom predsjedavajućeg OSCE-a za borbu protiv netolerancije i diskriminacije muslimana, prenosi Anadolija.

Holtgen je nakon sastanka objavio na Twitteru da su primijetili zabrinjavajući rast rasizma prema muslimanima u Evropi, slično rastu antisemitizma.

“Vijeće Evrope i OSCE su posvećeni zaustavljanju tog trenda”, naveo je on.

Poljska, predsjedavajuća OSCE-a za 2022. godinu, 27. jula imenovala je turskog ambasadora Musu za ličnog predstavnika predsjedavajućeg OSCE-a za borbu protiv netolerancije i diskriminacije muslimana.

Izvor: Agencije