‘Newsweek’: Putinov rat produbljuje vjerske podjele u Rusiji

Nastojeći da riješi jedan problem – jačanje morala i ljudstva za svoju kampanju u Ukrajini – Vladimir Putin napravio je drugi, piše potpredsjednik Američkog vijeća za vanjsku politiku.

Politika Kremlja produbljuje unutrašnji jaz između ruske vlade i najbrže rastuće manjine u zemlji, piše Ilan Berman (EPA)

Nakon više od sedam mjeseci, ruski ratni napori u Ukrajini prave velike probleme Vladimiru Putinu, piše Ilan Berman, potpredsjednik Američkog vijeća za vanjsku politiku, u članku objavljenom u magazinu Newsweek.

Pojašnjava da je ruski predsjednik, u namjeri da učvrsti svoju slabu poziciju, to pokušao kompenzirati nizom političkih odluka – uključujući “djelimičnu mobilizaciju” ruskog stanovništva, organiziranje referenduma u četiri ukrajinske regije te hvalisanje nuklearnim oružjem – ali da pojedinosti njegovog plana nose rizik od stvaranja velikih domaćih problema.

Berman navodi da je Putinova mobilizacija masovno nepopularan poduhvat, koji je, od kako je objavljen krajem septembra, potaknuo pravi egzodus Rusa.

Dodaje da je, također, pogoršao sektaške podjele unutar same Rusije – između slavenske većine u zemlji i njene rastuće muslimanske manjine.

Problematična demografija Rusije

Pojašnjavajući razloge ove situacije, Berman ističe da je neophodno da prvo shvatimo duboko problematičnu demografiju Rusije.

Podsjeća da je Rusija već desetljećima na putu dugotrajnog pada broja stanovnika, uprkos raznim inicijativama Kremlja osmišljenim za povećanje nacionalne stope nataliteta.

“Međutim, ovaj pad nije ujednačen, postoje djelovi zemlje gdje broj stanovnika raste, prije svega tamo gdje su ruski muslimani. Oni se smatraju najbrže rastućom manjinom u Rusiji, sa stopom nataliteta koja znatno premašuje nacionalnu normu. Kao rezultat toga, predviđa se da će do 2034. godine muslimani činiti 30 posto ruske nacionalne populacije”, piše Berman.

Dodaje da je njihovo mjesto u društvu neizvjesno.

“Tokom proteklih desetak godina, pod Putinovim budnim okom, zemlja je krenula ka sve autoritarnijem, ultranacionalističkom smjeru, koji ima malo tolerancije za građane različitih etničkih pripadnosti ili vjera. Kao rezultat toga, ksenofobija je porasla unutar zemlje, što je dovelo do osjećaja otuđenosti među ruskim muslimanskim zajednicama”, pojašnjava Berman.

Rat u Ukrajini pogoršava situaciju

Dalje navodi kako je, u međuvremenu, politika Moskve na Bliskom istoku, naročito njena vojna intervencija u podršci sirijskom režimu, pomogla radikalizirati značajan dio ove zajednice.

“Naprimjer, Soufan Center, vodeći istraživački centar za borbu protiv terorizma, na vrhuncu je moći [oružane grupe] Islamske države [Iraka i Sirije – ISIL] prije pola desetljeća procijenio da su islamski ekstremisti ruskog porijekla činili najveći segment stranih boraca aktivnih u Iraku i Siriji”, piše Berman.

Putinov rat u Ukrajini, smatra on, čini stvari još gorim.

“Djelimična mobilizacija, koju je Kremlj objavio 21. septembra, u teoriji je zamišljena kao ograničeni poziv rezervista, bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, u praksi manjine u zemlji – naročito muslimanske – snose najveći teret ruskih ratnih napora i kao rezultat toga trpe nerazmjerne žrtve”, navodi.

Podsjeća da je Oleksij Danilov, sekretar Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, primijetio da većinu mobliziranih čine predstavnici muslimanskog svijeta.

“Rođeni su na području Ruske Federacije, naročito u Tatarstanu, Dagestanu i drugim muslimanskim zajednicama”, rekao je Danilov.

Produbljenje vjerske podjele

Berman piše da je zbog toga uslijedila reakcija muslimanske manjine u Rusije, ali i muslimana u regiji.

“Tako je, naprimjer, većinski muslimanska sjevernokavkaska republika Dagestan bila mjesto nekih od najvećih protesta do sada protiv Putinove naredbe o mobilizaciji. Vjerski lideri u bivšoj sovjetskoj republici Uzbekistan zabranili su muslimanima sudjelovanje u sukobu u Rusiji, uprkos primamljivim ponudama Moskve, poput ‘brzog državljanstva’ Ruske Federacije”, piše Berman.

“Postoje čak i znakovi da bi nezadovoljstvo zbog rata u Ukrajini moglo potaknuti dugo tinjajuće secesionističke tendencije u većinski muslimanskim republikama Sjevernog Kavkaza”, dodaje.

Drugim riječima, pojašnjava on, nastojeći da riješi jedan problem – jačanje morala i ljudstva za svoju kampanju u Ukrajini – Putin je napravio drugi problem.

“Njegova politika produbljava unutrašnji jaz između ruske vlade i najbrže rastuće manjine u zemlji. A vrijeme će pokazati gdje to vodi”, zaključuje Berman u članku objavljenom u Newsweeku.

Izvor: Agencije