Kremlj kritizira ‘provokativnu’ nuklearnu retoriku zapada

Svakodnevno izražavamo žaljenje što zapadni šefovi država koriste nuklearnu retoriku svaki dan, kaže glasnogovornik Kremlja.

Peskov: NATO se bori na strani Ukrajine (EPA)

Kremlj je kritizirao zapadne čelnike zbog “provokativne” nuklearne retorike, nakon niza upozorenja o opasnostima eskalacije ukrajinskog sukoba u nuklearni rat.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. septembra upozorio zapad da nije blefirao kada je rekao da će biti spreman koristiti nuklearno oružje da bi odbranio Rusiju od, kako je rekao, “nuklearnih ucjena” velikih zapadnih sila.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je upozorio da se svijet suočava s najvećim rizikom nuklearne katastrofe od kubanske krize 1962. godine, rekao je da sumnja da će Putin koristiti taktičko nuklearno naoružanje u Ukrajini.

“Svakodnevno izražavamo žaljenje što zapadni šefovi država, u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, koriste nuklearnu retoriku svaki dan”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov o Bidenovom intervjuu CNN-u, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“To smatramo vrlo štetnom i provokativnom praksom”, rekao je Peskov.

Mogućnost razgovora na najvišem vrhu

NATO će sljedeće sedmice provesti godišnju vježbu nuklearne spremnosti “Steadfast Noon”, kada zračne snage Saveza vježbaju korištenje američkih nuklearnih bombi stacioniranih u Evropi trenažnim letovima, bez bojnog oružja.

Peskov je rekao da izjava glavnog sekretara Saveza Jensa Stoltenberga o tome da će Putinova eventualna pobjeda u ratu biti poraz zapada, znači da se NATO bori na strani Ukrajine.

Upitan o mogućnosti susreta Biden-Putin, Peskov je rekao da ni s jedne strane nije bilo pokušaja da se takav sastanak dogovori.

“Koliko ja znam, nije bilo inicijativa ni s ruske ni s američke strane da se organiziraju kontakti na najvišem nivou”, kazao je.

Strah od novog vala mobilizacije

Peskov je također istakao da nema “novog vala” mobilizacije, bez obzira na izjave nekih regionalnih dužnosnika koji su rekli da su ove sedmice pojačavali napore mobilizacije.

“Ne postoji novi val”, naglasio je Peskov, uputivši novinare da provjere s lokalnim guvernerima što su mislili svojim izjavama.

Dužnosnici iz dvije regije, Rostova i Kurska, rekli su ove sedmice da su primili nove naredbe da mobiliziraju vojnike, čime se pojavio strah da bi novi val muškaraca mogao biti pozvan u vojsku.

Izvor: Agencije