Južna Koreja upozorava na nuklearnu prijetnju Pjongjanga

Sjeverna Koreja bi mogla krenuti dalje protiv Južne Koreje i upotrijebiti i nuklearno oružje, upozorili su iz Seula.

Sjeverna Koreja je nedavno testirala rakete kao dio dvosedmičnih taktičkih nuklearnih vježbi za simulaciju nuklearnog napada na Južnu Koreju (Reuters)

Lider južnokorejske vladajuće Stranke snage naroda Chung Jin-suk upozorio je da bi Sjeverna Koreja mogla krenuti dalje protiv Južne Koreje i da bi mogla upotrijebiti i nuklearno oružje.

“Nuklearne bombe mogu pasti iznad naših glava u bilo kojem trenutku”, naveo je Chung na društvenim mrežama, prenosi Anadolija.

Pozvao da ukidanje vojnih sporazuma sa Sjevernom Korejom, uključujući međukorejske vojne sporazume iz 1991. i 2018. godine, kao i Zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, bude konkretan odgovor ako Sjeverna Koreja izvrši sedmu nuklearnu probu.

“Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je 10. oktobra, na godišnjicu Radničke partije, predstavio jedinicu za taktičke nuklearne operacije Sjeverne Koreje, rekavši da su njene mete aerodromi i luke Republike Koreje”, podsjetio je Chung.

Seul i Washington održali vojne vježbe

U utorak je južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol upozorio da Sjeverna Koreja predstavlja prijetnju svijetu stalnim razvojem i unapređenjem nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak saopćila da su nedavna testiranja raketa dio njenih dvosedmičnih taktičkih nuklearnih vježbi za simulaciju nuklearnog napada na Južnu Koreju.

Tenzije na Korejskom poluotoku porasle su 2020. godine, kada je Sjeverna Koreja napala i digla u zrak međukorejski ured za vezu duž granice.

Seul je zaprijetio snažnim odgovorom ako Pjongjang nastavi eskalaciju situacije.

Tenzije su nedavno dodatno porasle nakon što su Seul i Washington održali zajedničke vojne vježbe.

Izvor: Agencije