Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju: Osuda ruske aneksije ukrajinskih regija

Rezolucijom Generalne skupštine UN-a pozivaju se sve države i međunarodne organizacije da ne priznaju bilo kakvu promjenu statusa četiri regiona u istočnoj Ukrajini.

Za usvajanje rezolucije su glasale 143 države (EPA)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je u srijedu rezoluciju kojom se osuđuje ruska ilegalna aneksija ukrajinskih regiona, a za usvajanje rezolucije su glasale 143 države, javlja Anadolija.

Glasanje na Generalnoj skupštini od 193 člana održano je nakon što je svjetsko tijelo u ponedjeljak sazvalo hitnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o “nezakonitim” referendumima za rusku aneksiju dijelova istočne Ukrajine, Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona.

Protiv bilo pet zemalja

Protiv rezolucije glasalo je pet zemalja, Rusija, Venecuela, Sjeverna Koreja, Bjelorusija i Sirija, dok su 33 zemlje bile uzdržane, među kojima Kina i Indija.

Rezolucijom Generalne skupštine UN-a pozivaju se sve države i međunarodne organizacije da ne priznaju bilo kakvu promjenu statusa četiri regiona u istočnoj Ukrajini i zahtijeva da Rusija odmah i bezuslovno poništi svoje odluke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada