Australija bi mogla pružiti vojnu obuku ukrajinskim snagama

Premijer Australije Anthony Albanese kaže da njegova vlada razmatra zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Nije poznato gdje bi australski instruktori mogli obučavati ukrajinske snage (AFP)

Australski premijer Anthony Albanese rekao je da će njegova vlada razmotriti mogućnost vojne obuke ukrajinskih snaga za rat s Rusijom.

Premijer je u srijedu za australske medije rekao da je u utorak razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o daljnjim doprinosima koje bi Australija mogla dati ukrajinskim ratnim naporima.

Albanese je za kanal Channel 7 News rekao da vlada “sigurno” razmatra obuku ukrajinskog vojnog osoblja, opisujući rusko gađanje civila kao “užasne napade”.

Izvještaji su se razlikovali o tome gdje bi se ta obuka mogla održati, a neke su informativne organizacije rekle da će australski instruktori biti poslani u Ukrajinu, dok su drugi izvještaji govorili da se obuka neće odvijati unutar ukrajinske teritorije.

“Prenio sam mu [Zelenskom] saučešće australskog naroda zbog nevinih žrtava koje su ubijene u ruskoj agresiji, tokom koje su gađane civilne lokacija uključujući i one u Kijevu, samo kilometar od mjesta gdje sam bio prije samo nekoliko mjeseci”, Albanese rekao je, misleći na posjetu Kijevu koji je poduzeo u julu.

“Ovo nije borba samo za suverenitet Ukrajine”, rekao je premijer.

“Ovo je borba za međunarodnu vladavinu prava, za to hoće li se poštovati suverene granice i zato je svijet ujedinjen u podršci Ukrajini protiv ove ruske agresije”, rekao je Albanese.

Pomoć Ukrajini

“Mislili bismo da je kopneni rat u Evropi nešto iz prošlosti, ali Rusija nastavlja s ovim agresivnim djelima. Nastavit ćemo pružati podršku. Mi smo najveći doprinositelj izvan NATO-a”, rekao je on za Australian Broadcasting Corporation.

Australska vlada rekla je da je dosad potrošila gotovo 500 miliona australskih dolara (314 miliona američkih dolara), uključujući 388 miliona australskih dolara (244 miliona američkih dolara) u vojnoj pomoći Ukrajini.

Komentari australskog premijera uslijedili su nakon što je Zelenski apelirao na čelnike zemalja Grupe sedam (G7) za povećanjem sposobnosti protuzračne odbrane tokom sastanka grupe u utorak.

Zelenski je G7 – Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama – rekao da je Ukrajini potreban “zračni štit” kako bi zaustavila ruske projektile koji su ove sedmice gađali njegovu zemlju ubijajući civile i uništavajući infrastrukturu .

U zajedničkoj izjavi objavljenoj na kraju sastanka, G7 je obećao nastavak “finansijske, humanitarne, vojne, diplomatske i pravne podrške” Ukrajini “koliko god bude potrebno”.

G7 je ponovio da napadi na civilno stanovništvo predstavljaju ratne zločine i obećao da će “pozvati na odgovornost predsjednika Putina i one koji su odgovorni”.

Izvor: Agencije