Škotska: Referendum o nezavisnosti moguć iduće godine

Centralna britanska vlada je stalno odbijala ideju o novom referendumu o nezavisnosti Škotske, ponavljajući da su Škoti svoj izbor napravili na referendumu 2014.

Škotska će održati drugi referendum o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine ako to dozvoli Vrhovni sud (Reuters)

Škotska će održati drugi referendum o nezavisnosti 19. oktobra iduće godine ako to dozvoli Vrhovni sud, objavila je premijerka Nicola Sturgeon.

Na konferenciji Škotske nacionalne partije (SNP) u Aberdeenu je rekla da će Vrhovni sud razmotriti da li trenutni zakon dozvoljava škotskom Parlamentu da donese zakone za savjetodavni referendum.

“Da je Westminster uopće imao poštovanja prema škotskoj demokratiji, ovo ročište ne bi bilo potrebno. Ali, Westminster ga nema”, dodala je, prenosi Anadolija.

Ekonomski argumenti za nezavisnost

Ranije je obećala da drugi referendum biti održan do kraja 2023. godine.

Kazala je da “Škotska ima potrebu da bude uspješna, nezavisna zemlja”, dodajući da će Vlada Škotske objaviti radove koji govore o ekonomskim argumentima za nezavisnost.

Centralna britanska vlada je stalno odbijala ideju o novom referendumu o nezavisnosti Škotske, ponavljajući da su Škoti svoj izbor napravili na referendumu 2014. godine.

Sturgeon tvrdi da su se okolnosti promijenile s Brexitom, a Škotska je izvučena iz Evropske unije protiv svoje volje, jer je 62 posto ljudi 2016. godine glasalo da ostane dio EU.

Izvor: Agencije