Izrael: Historijski sporazum s Libanom

Liban i Izrael, koji su postigli konačni prijedlog sporazuma uz posredovanje SAD-a, nemaju diplomatske odnose, ali su blizu sporazuma o demarkaciji njihove morske granice.

Sporazum je historijsko postignuće koje će ojačati sigurnost Izraela, upumpati milijarde u izraelsku privredu i osigurati stabilnost izraelske sjeverne granice, kazao je Lapid (EPA)

Izrael i Liban postigli su historijski sporazum o pomorskoj granici, potvrdio je u utorak izraelski premijer Yair Lapid.

“To je historijsko postignuće koje će ojačati sigurnost Izraela, upumpati milijarde u izraelsku privredu i osigurati stabilnost naše sjeverne granice”, precizirao je Lapid, prenosi Tanjug.

Libanski predsjednik Michel Aoun naveo je da su odredbe finalnog prijedloga sporazuma, koje je poslao američki izaslanik Amos Hochstein, prihvatljive za Liban i nada se da će sporazum čim prije biti objavljen, navodi se u saopštenju libanskog predsjedništva u koje je Reuters imao uvid.

Aoun je saopštio da će održati konsultacije s premijerom i predsjednikom parlamenta prije nego što zauzme definitivni stav o sporazumu.

Sporazum s Libanom će se naći pred Lapidovim sigurnosnim kabinetom i vladom u srijedu, prije nego što ga razmotri parlament, prenio je Reuters.

Zadovoljavajući prijedlog

Liban i Izrael dobili su konačni prijedlog sporazuma o pomorskoj granici, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, koji zadovoljava sve njihove zahtjeve i koji bi mogao da dovede do historijskog sporazuma, saopštili su u utorak pregovarači iz dvije zemlje, prenosi Reuters.

Liban i Izrael, koji su postigli konačni prijedlog sporazuma uz posredovanje SAD-a, nemaju diplomatske odnose, ali su blizu sporazuma o demarkaciji njihove morske granice koja se prostire preko oblasti bogate prirodnim gasom.

Posljednji prijedlog za rješenje spora, koji je stranama prošle sedmice poslao američki izaslanik, otvorio je put za korištenje spornog gasnog polja na istoku Sredozemnog mora.

“Ako sve prođe kako treba, prijedlog izaslanika mogao bi odmah da dovede do historijskog dogovora”, rekao je glavni pregovarač Libana za Reuters nekoliko minuta nakon što je dobio nacrt od američkog zvaničnika, koji je učestvovao u višemjesečnoj diplomatiji kako bi se okončao ovaj spor.

Liban i Izrael su u sporu oko morskog područja od 860 kvadratnih kilometara, prema kartama koje su obje zemlje poslale Ujedinjenim narodima 2011. godine.

Riječ je o području koje je bogato prirodnim gasom i naftom.

Izvor: Agencije