Francuski kolumnista: Najnovije Putinove karte u njegovom trenutnom ratu

Vojni neuspjesi su naveli Putina da reagira i poduzme sve moguće mjere kako se ne bi ostavio utisak da je ‘specijalna vojna operacija’ očigledno propala, piše Gerard Araud.

Opcije ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini počinju se smanjivati (EPA)

Kolumnista časopisa Le Point zapitao se šta ruski predsjednik Vladimir Putin sada može učiniti nakon što je okusio gorčinu ratnih iznenađenja i shvatio da njegov neprijatelj ne samo da je u stanju ostvariti neospornu pobjedu u regiji Harkov, nego je dokazao da je u stanju postepeno preuzimati prednost na bojnom polju.

Ovi neuspjesi su naveli Putina, prema kolumnisti Gerardu Araudu, da reagira i poduzme sve moguće mjere kako se ne bi ostavio utisak da je “specijalna vojna operacija”, kako Rusija naziva rat u Ukrajini, očigledno propala.

Araud je rekao da je Putin bio prisiljen objaviti djelomičnu mobilizaciju, upozoriti na mogućnost pribjegavanja nuklearnom oružju, itd. Stoga postavlja pitanje: “Šta ruski predsjednik može učiniti da izbjegne poraz u Ukrajini?”

Kako bi prekinuo niz neuspjeha u Ukrajini, autor ističe da je ruski predsjednik odobrio dvostruku eskalaciju. Prva je vojna, s mobilizacijom 300.000 ljudi, a potom i politička, proglašavanjem aneksije četiri ukrajinske pokrajine. Napominje da je Putin popratio to oštrom retorikom protiv Zapada, opisujući ga kao stvarnog neprijatelja Rusije.

Opcije pred Putinom

Što se tiče opcija koje su pred Putinom, Araud kaže da bi mogao, na primjer, objaviti opću mobilizaciju, kao što je to učinio pokojni sovjetski vođa Josif Staljin 1941. radi suprotstavljanja njemačkom prodoru. Međutim, Araud jasno dao do znanja da je situacija sada potpuno drugačija, jer je Rusija tada bila napadnuta, a Staljin je bio diktator koji je mogao lako iskoristiti Komunističku partiju za postizanje svojih ciljeva.

”Hoće li Putin pribjeći prikrivanju svog neuspjeha i tražiti prekid vatre?”, Araud postavlja pitanje, a zatim odgovara da je takva opcija problematična jer niko u Moskvi neće biti prevaren na taj način, pored mogućeg odbijanja Ukrajinaca. Autor smatra da ruskom lideru neće preostati ništa drugo osim da se nada “vraćanju u rat iscrpljivanja” u kojem će na kraju pobijediti oni koji posjeduju najveću količinu resursa i rezervi.

Araud je objasnio da sve manji broj opcija podstiče Moskvu da se vrati priči o nuklearnoj prijetnji, ističući da je ta opcija i dalje isključena, pogotovo jer glasnogovornici Kremlja stalno podsjećaju da njihovo nuklearno oružje služi za odvraćanje i kao odgovor na egzistencijalnu prijetnju njihovoj zemlji.

U svakom slučaju, smatra Araud, izgleda da se Putinove opcije postepeno smanjuju i nijedna mu ne garantira pobjedu. Zaključuje da invazija na Ukrajinu još nije urodila plodom, koji bi u potpunosti “mogao biti gorak”, navodi pisac.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada