Diplomat EU-a napustio Minsk, osuđuje ‘očita’ kršenja ljudskih prava

Nakon izbora i protesta 2020. godine, Bjelorusija se tješnje povezala s Kremljom i podržala Rusiju u invaziji na susjednu Ukrajinu.

Vlada provodi 'trajnu upotrebu sile protiv nevinih ljudi', napisao je Schuebel (EPA)

Izaslanik Evropske unije u Bjelorusiji, njemački diplomat Dirk Schuebel, oštro je kritizirao bjelorusku vladu nakon što je napustio svoju dužnost u Minsku.

Nisu mu obnovljene viza i akreditacija, objavio je diplomat na Facebooku u ponedjeljak navečer, prenosi Hina.

Schuebel (64), koji je vodio misiju od 2019, kritizirao je “očita kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava koje su počinile bjeloruske vlasti uoči, na dan i posebno nakon predsjedničkih izbora u augustu 2020.”

‘Falsificirani izbori’

Ono što je opisao kao “falsificirane” izbore na kojima je pobijedio dugogodišnji bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko, dovelo je do protesta koji su brutalno ugušeni i progona vođa bjeloruske opozicije u inostranstvo.

Vlada provodi “trajnu upotrebu sile protiv nevinih ljudi”, napisao je Schuebel.

Naveo je da u Bjelorusiji ima više od 1.340 političkih zatvorenika i zatražio je njihovo oslobađanje.

Posebno je pozvao da se oslobodi pritvoreni advokat za ljudska prava Ales Bjaljacki i da mu se omogući primanje nedavno dodijeljene Nobelove nagrade za mir.

EU ne priznaje Lukašenka za predsjednika i podržava demokratski pokret okupljen oko opozicione čelnice u egzilu Svetlane Tihanovske.

Nakon izbora i protesta 2020. godine, Bjelorusija se tješnje povezala s Kremljom i podržala Rusiju u invaziji na susjednu Ukrajinu.

Izvor: Agencije