Putin sazvao Vijeće sigurnosti Rusije

Vijeće sigurnosti okuplja ključne ruske ministre, političke zvaničnike i predstavnike sigurnosnih službi i vojske.

Putin je naredio obavještajnoj službi FSB jačanje sigurnosti mosta koji Rusiju povezuje s Krimom (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin za ponedjeljak je sazvao sastanak Vijeća sigurnosti, formata koji okuplja ključne ministre, političke zvaničnike i predstavnike sigurnosnih službi i vojske, objavio je Kremlj.

“Sastanak predsjednika sa stalnim članovima Vijeća sigurnosti predviđen je za ponedjeljak”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Ovaj sastanak održat će se dva dana nakon što je eksplozija oštetila Kerčki most, koji spaja Rusiju sa Krimom.

Rusko ministarstvo saobraćaja u nedjelju je objavilo da se željeznički saobraćaj preko mosta odvija prema voznom redu.

S druge strane, vozači moraju satima čekati na prelazak mosta, objavili su mediji.

Dugi redovi stvorili su se s obje strane mosta jer se vrše stroge provjere vozila. Neki su vozači na društvenim mrežama napisali da im je trebalo između šest i 12 sati da bi prešli most dug 19 kilometara.

Jačanje sigurnosti

Putin je u subotu naredio obavještajnoj službi FSB jačanje sigurnosti mosta koji Rusiju povezuje s Krimom kao i infrastrukture za dobavu struje i plina poluotoku, prenijela je agencija Interfax iz Moskve.

Eksplozija na Kerčkom mostu, strateški važnom cestovnom i željezničkom objektu koji povezuje Krimski poluotok s Rusijom, urušila je dionicu mosta s dvije kolničke trake. Šteta je velika i jedan dio mosta djelomično se urušio u vodu. Najmanje su tri osobe poginule, rekli su ruski dužnosnici.

Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a 19 kilometara dug most, koji poluotok povezuje sa cestovnom i željezničkom mrežom Rusije, otvorio je uz veliko slavlje ruski predsjednik četiri godine kasnije.

Rusija nije optužila Ukrajinu za napad na most, a ukrajinski dužnosnici nisu preuzeli odgovornost.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada