Njemački oficir: Elektrane i plinovodi mogu biti mete napada

General-major Carsten Breuer, koji vodi Komandu teritorijalnih operacija, rekao je da bi njemačke elektrane i energetska infrastruktura mogle biti potencijalne mete stranog napada.

Pozadina trenutne situacije je rat Rusije protiv Ukrajine i nova sigurnosna situacija u Evropi, rekao je Breuer (EPA - Ilustracija)

Visokorangirani njemački vojni zvaničnik upozorio je na moguće napade na kritičnu infrastrukturu te zemlje, komentirajući prekid željezničkih usluga za koji vlasti tvrde da je čin sabotaže, prenosi agencija Anadolija pozivajući se na njemačke medije.

General-major Carsten Breuer, koji vodi Komandu teritorijalnih operacija, rekao je da bi njemačke elektrane i energetska infrastruktura mogle biti potencijalne mete stranog napada.

„Svaka transfer stanica, svaka elektrana, svaki cjevovod može biti napadnut, može biti moguća meta. Ovdje smo posebno zabrinuti zbog hibridnih prijetnji. Ovo je stanje između toga da više nema pravog mira, niti pravog rata”, rekao je Breuer za Bild.

Kako je kazao, pozadina trenutne situacije je rat Rusije protiv Ukrajine i nova sigurnosna situacija u Evropi.

Promjena mentalnog sklopa

„Ruski rat je vratio naš fokus na nacionalnu i kolektivnu odbranu. Cijeloj zemlji je postalo jasno: rat u Evropi je ponovo moguć. To ima posljedice za svakog građanina”, naglasio je Breuer.

Prema njegovim riječima, strani napadi i uplitanje unutar Njemačke mogli bi se povećati u narednim danima.

“Ne radi se o neprijateljskoj vojsci sa vojnicima i tenkovima koji napadaju našu zemlju, već o smetnjama, napadima na infrastrukturu i cyber napadima”, rekao je Breuer.

Upozorio je na pojavu histerije, ali je pozvao njemačke građane “da promijene svoje individualno ponašanje i mentalni sklop”.

Sabotaža kablova za radiovezu izazvala je u subotu veliki kvar zbog čega je više sati paralizovan željeznički saobraćaj na sjeveru Njemačke, saopćila je njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn.

Izvor: Agencije