Lukašenko: Bjelorusija i Rusija formiraju zajedničku vojnu grupu

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će Bjelorusija i Rusija raspoređivanjem zajedničke vojne sile odgovoriti na ‘pogoršanje napetosti’ na zapadnim granicama.

Lukašenko je optužio Ukrajinu da priprema napad na Bjelorusiju i objasnio da će zato Minsk rasporediti rusko-bjeloruske jedinice (Reuters)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će Bjelorusija i Rusija raspoređivanjem zajedničke vojne sile odgovoriti na “pogoršanje napetosti” na zapadnim granicama, javlja u ponedjeljak državna agencija Belta.

Lukašenko je rekao da će dvije zemlje rasporediti regionalnu vojnu grupu, prenosi Hina.

Snage je počeo povlačiti prije dva dana, po svemu sudeći nakon eksplozije na Kerčkom mostu koji su izgradili Rusi kako bi se povezali s anektiranim poluotokom Krimom.

Raspoređivanje snaga

“Zbog pogoršanja stanja na zapadnim granicama (rusko-bjeloruske) Unije, počeli smo raspoređivati regionalnu grupu Ruske Federacije i Republike Bjelorusije”, objavio je Lukašenko na sastanku s čelnicima za sigurnost, javlja Belta.

Ruske snage koriste se Bjelorusijom za slanje vojske i opreme u sjevernu Ukrajinu od početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

Lukašenko je optužio Ukrajinu da priprema napad na Bjelorusiju i objasnio da će zato Minsk rasporediti rusko-bjeloruske jedinice.

Lukašenko nije naveo u kojim će područjima te zajedničke jedinice biti raspoređene, dodaje agencija AFP.

Izvor: Agencije