Kim lično nadgledao sjevernokorejske nuklearne taktičke vježbe

Sjeverna Koreja ispalila je dva balistička projektila u more noću na nedjelju po lokalnom vremenu, što je bilo sedmo takvo lansiranje u dvije sedmice.

Kim je nadgledao i vodio obuku jedinice za taktičke nuklearne operacije zemlje od 25. septembra do 9. oktobra, izvijestila je agencija KCNA (Reuters)

Sjevernokorejska lansiranja raketa posljednjih sedmica predstavljaju nuklearne taktičke vježbe koje je lično nadgledao vođa Kim Jong-un, objavila je u ponedjeljak sjevernokorejska službena agencija KCNA.

Sjeverna Koreja ispalila je dva balistička projektila u more noću na nedjelju po lokalnom vremenu, što je bilo sedmo takvo lansiranje u dvije sedmice, prenosi Hina.

Kim je nadgledao i vodio obuku jedinice za taktičke nuklearne operacije zemlje od 25. septembra do 9. oktobra, izvijestila je agencija KCNA.

Vojne jedinice zadužene za korištenje taktičnog nuklearnog oružja “organizirale su vojne vježbe od 25. septembra do 9. oktobra kako bi provjerile i procijenile kapacitete nuklearnog odvraćanja i nuklearnog protunapada zemlje što predstavlja ozbiljno upozorenje neprijateljima”, naglasila je KCNA.

Agencija je vježbe nazvala odgovorom na zajedničke američko-južnokorejske vježbe u regiji, koje “dodatno jačaju tenzije u regiji istovremeno otvoreno predstavljajući vojnu prijetnju” za Sjevernu Koreju.

Simulacija rata

Sedam raketnih lansiranja koje je provela Sjeverna Koreja tokom posljednje dvije sedmice bile su vježbe koje su simulirale pravi rat, dodala je KCNA.

“Kim Jong-un… vodio je vojne vježbe na terenu”, precizirala je državna agencija.

Dok su pregovori o sjevernokorejskom razoružanju već duže u slijepoj ulici, Pjongjang je od početka godine povećao broj vježbi, a prošle je sedmice lansirao balističku raketu iznad Japana, prvu takvu u pet godina.

Brojni stručnjaci i dužnosnici ocjenjuju da je Sjeverna Koreja završila pripreme za novi nuklearni test, koji bi bio sedmi u njenoj historiji i prvi od 2017.

Izvor: Agencije