Guterres: UN bi trebao hitno razmotriti slanje vojske na Haiti

Generalni sekretar UN-a zatražio je od Vijeća sigurnosti da hitno razmotri zahtjev Haitija za razmještanjem međunarodnih specijaliziranih vojnih snaga koje bi pomogle u rješavanju humanitarne krize.

Život na Haitiju gotovo se zaustavio otkako je grupa bandi prošlog mjeseca blokirala terminal za gorivo Varreux (EPA)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je od Vijeća sigurnosti UN-a da hitno razmotri zahtjev Haitija za razmještanjem međunarodnih specijaliziranih vojnih snaga koje bi pomogle u rješavanju tamošnje humanitarne krize, rekao je u nedjelju UN-ov glasnogovornik.

“Generalni sekretar vrlo je zabrinut zbog stanja na Haitiju, koji se suočava s epidemijom kolere usred dramatičnog pogoršanja sigurnosti što je paraliziralo zemlju”, rekao je u saopćenju Stephane Dujarric, prenosi Hina.

Život na Haitiju gotovo se zaustavio otkako je grupa bandi prošlog mjeseca blokirala terminal za gorivo Varreux. Nedostatak goriva onemogućava transport i prisilio je preduzeća, ali i bolnice, da zaustave rad.

To je dovelo i do nedostatka flaširane vode, upravo u trenutku kad je zemlja potvrdila novu epidemiju kolere, čije se širenje najbolje kontrolira higijenom i čistom vodom.

Premijer traži vojnu pomoć

Haićanska vlada u petak je ovlastila premijera Ariela Henryja da zatraži od međunarodne zajednice “specijalizirane vojne snage” koje bi pomogle u rješavanju krize uzrokovane blokadom najvažnijih luka preko kojih se doprema gorivo.

Guterres je poslao pismo Vijeću sigurnosti u nedjelju s opcijama za ojačanu sigurnosnu podršku, dodao je Dujarric.

Montana Accord, grupa haićanskih intelektualaca i aktivista vrlo kritična prema premijeru opisala je njegov čin kao izdaju i dodala da će strane snage stvari učiniti samo još gorima.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada