Blinken razgovarao s čelnicima Azerbejdžana i Armenije o ‘historijskoj prilici’ za postizanje mira

U najgorim sukobima između dvije bivše sovjetske države od 2020. krajem prošlog mjeseca ubijeno je više od 200 ljudi.

Nagorno-Karabah je regija zbog koje decenijama traje sukob Azerbejdžana i Armenije (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je u ponedjeljak s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom o “pozitivnim koracima između Azerbejdžana i Armenije koji dvije zemlje poduzimaju ka mirovnom sporazumu”, među kojima je azerbejdžansko oslobađanje 17 armenskih ratnih zarobljenika, navodi State Department u saopćenju.

“Zadovoljan sam pozitivnim momentumom koji je rezultirao iz bilateralnih razgovora i tražim dodatni napredak ka miru i stabilnosti u regiji”, navodi Blinken na Twitteru o razgovoru s Alijevom.

“Dobre rasprave također sam vodio s premijerom Armenije Nikolom Pašinjanom o historijskoj prilici postizanja mira u regiji. Zadovoljan sam Amenijom zbog njenih pozitivnih koraka ostvarenih s Azerbejdžanom i Turskom”, navodi šef američke diplomatije, prenosi Reuters.

Razgraničenje dvije države

Kako je objavio američki State Department, Blinken je podsjetio na nedavne direktne razgovore između čelnika dvije zemlje i ministara vanjskih poslova i pozdravio puštanje 17 ratnih zarobljenika. Pozvao je predsjednika Alijeva da nastavi s “vremenski ograničenim i mjerljivim koracima podrške mirovnom procesu”.

Blinken je ponovio podršku SAD-a jasnom razgraničenju na granicama, saobraćajnim vezama, pronalasku i identifikaciji nestalih osoba, povratku zatvorenih i drugim pitanjima.

“Istakao je važnost rasprava o pravima i sigurnosti za stanovnike Nagorno-Karabaha i potrebu da obje strane održe prekid vatre i usredotoče se na dogovoreni sporazum kao jedini put do trajnog mira”, navodi se u saopćenju.

Armenija i Azerbajdžan u petak su pristali na civilnu misiju Evropske unije duž granice između zemalja, gdje je u najgorim sukobima između dvije bivše sovjetske države od 2020. krajem prošlog mjeseca ubijeno više od 200 ljudi.

Izvor: Agencije