Von der Leyen: Evropa će se izboriti s energetskom krizom

Evropa ima sve što joj je potrebno da se oslobodi zavisnosti od Rusije i to je politička volja, poručila je predsjednica Evropske komisije.

Von der Leyen je istakla da gasovod između Bugarske i Grčke 'mijenja pravila igre' (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska – Grčka izjavila da je energetska kriza ozbiljna, ali da je sigurna da će se Evropa izboriti s tim.

Ona je istakla da gasovod između Bugarske i Grčke “mijenja pravila igre” i znači slobodu i prekid zavisnosti Evrope od ruskog gasa i da takvi projekti znače da će Evropa imati dovoljno gasa za zimu.

Von der Leyen je rekla da je prvi korak u pripremama za zimu bio diversifikacija izvora, odnosno traženje drugih partnera osim Rusije, da je na drugom mjestu štednja, a na trećem ulaganje u održive izvore energije koji su lokalni i čini svaku zemlju nezavisnom, prenosi FoNet.

“Evropa ima sve što joj je potrebno da se oslobodi zavisnosti od Rusije i to je politička volja. Energetska kriza je ozbiljna, ali sam uvjerena da mi možemo da izađemo na kraj sa njom, a ona zahtijeva ozbiljan odgovor Evrope”, rekla je Von der Leyen.

Diversifikacija gasa

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis poručio je da će gasovod dovesti prirodni gas iz Azerbejdžana u Bugarsku i osloboditi te evropske zemlje “stega ruskog gasa”.

Dodao je da će se tako zadovoljavati ne samo potrebe Grčke već i drugih zemalja u Jugoistočnoj Evropi preko terminala u Aleksandropolisu koji će biti završen krajem naredne godine.

“Ovo je projekat koji nije samo energetski gasovod, već donosi diversifikaciju izvora snabdijevanja, povezuje evropske države i to je konkretan izraz naše riješenosti da zajednički odgovorimo na velike izazove i da promovišemo prosperitet naših naroda”, rekao je Mitsotakis.

On je rekao da se treba izbjeći fragmentacija energetskog tržišta u Evropi i da je solidarnost neophodna.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev rekao je da je ovaj gasni interkonektor važan i za Rumuniju, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i da će uz pokretanje gasnog terminala u Aleksandropolisu region dobiti pravu diversifikaciju gasa.

On je ukazao na važnost izgradnje gasnog interkonektora sa Srbijom i ukazao na neophodnost revitalizacije Koridora 8 koji povezuje Crno more s Jadranskim morem, kao i izgradnje mostova na Dunavu.

“Postojanje ovog gasnog interonmetktora jača našu nezavisnost i pregovaračku moć”, rekao je premijer Bugarske Galab Donev i istakao je da je gasovod od ključne važnosti za Bugarsku.

Korist za balkanske zemlje

Dodao je da dešavanja oko gasovoda u Baltiku ukazuju da bi na Balkanu moglo da bude teško i da je zbog toga potrebno omogućiti alternativno snabdijevanje gasom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Grčka i Bugarska imati velike koristi od ovog projekta.

“To je važno i za Srbiju koja je već počela sa izgradnjom interkonektora sa Bugarskom koji će biti gotov za godinu dana”, rekao je Vučić.

On je dodao da za razliku od Ursule von der Leyen misli da će jesen i zima biti teže nego što ona govori, te dodao da je ona pomogla u izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske i Srbije i Sjeverne Makedonije.

Vučić je pozvao Von der Leyen da stave zemlje Zapadnog Balkana na istu listu sa zemljama Evropske unije kada je riječ o cijenama.

Osnaživanje energetske sigurnosti u Evropi

Predsjednik Azarbejdžana Ilham Aliyev rekao je da je ovaj gasovod važan za osnaživanje energetske sigurnosti u Evropi.

“Energetska sigurnost je dio nacionalne sigurnosti svake države, a trenutna politička situacija to još jednom dokazuje”, rekao je Aliyev i dodao da je Azarbejdžan ponosan što je inicijator južnog gasnog koridora.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je da što su zemlje povezanije, to su otpornije na energetske izazove i da Sjeverna Makedonija mora da postane dio te široke gasne mreže i da je ovo trenutak da se gleda dalje od uskih nacionalnih interesa i radi na solidarnosti.

Premijer Rumunije Nicolae Ciuca rekao je da početak rada gasnog interkonektora doprinosi diversifikaciji izvora prirodnog gasa i da se ona  mora ubrzati kako bi se Evropa brže oslobodila ruskih fosilnih goriva.

Na skupu je više govornika poručilo da je Aliyev danas najtraženiji čovjek u Evropi.

Izvor: Agencije