Slovačka: Ili pomoć EU-a ili prekid isporuke struje članicama

Ministri energetike EU odobrili su paket mjera za koje slovački premijer smatra da ne idu dovoljno daleko.

Heger: Slovačka neće prikupiti dovoljno prihoda od odobrenog paketa (EPA)

Slovačka bi mogla obustaviti isporuke električne energije drugim država Europske unije ako ne dobije dodatnu pomoć da se izbori sa rastućim cijenama energije, upozorio je premijer Eduard Heger, ocijenivši da mjere o kojima se do sada dogovorio blok ne idu dovoljno daleko, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ministri energetike EU odobrili su paket mjera koji uključuje: namet na ekstra profit kompanija u sektoru fosilnih goriva koji ostvare ove ili slijedeće godine, zatim namet na višak prihoda koji proizvođači električne energije s niskim troškovima ostvaruju od rastućih cijena struje, te obavezno smanjenje potrošnje električne energije za 5,0 posto tokom perioda kada su cijene na vrhuncu.

Kriza najveća od Drugog svjetskog rata

Slovački premijer je, međutim, rekao kako nema sporazum o raspodjeli prihoda ostvarenih od spomenutih nameta na nivou EU-a, mada postoji odredba o tome na bilateralnoj osnovi.

Heger je naveo kako je to problem za Slovačku, jer je njen glavni proizvođač prodao unaprijed električnu energiju za iduću godinu po cijenama znatno nižim od sadašnjih, pa slovački distributeri i kupci sada moraju kupovati struju po višestruko višoj cijeni.

„Slovačka neće prikupiti dovoljno prihoda od odobrenog paketa. Ove mjere nam ni na koji način ne pomažu u borbi protiv energetske krize, najveće od Drugog svjetskog rata“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Plan B

Dodao je kako je Slovačka jasno rekla da, ako se želi rješenje koje će biti djelotvorno u cijeloj Uniji, onda to treba biti oporezivanje nerazmjernog profita na paneuropskom nivou, a onda bi se tako prikupljena sredstva preraspodijelila pojedinačnim zemljama članicama prema nivou njihove potrošnje.

„Ako nam ne pomognete finansijski, mi nećemo dozvoliti (ekonomski) kolaps, stoga imamo plan B – struja proizvedena u Slovačkoj neće otići zemljama koje su je unaprijed kupile, već ćemo je dati našim građanima, našim firmama“, poručio je Heger.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada