Sjeverna Koreja ispalila još dvije balističke rakete

Dvije rakete kratkog dometa lansirane su iz Sunana, sjeverno od Pjongjanga; procijenjeni domet raketa je 350 kilometara, a letjele su na visini od 30 kilometara brzinom od šest maha.

Japanska obalska straža prijavila je najmanje dva testiranja Pjongjanga, za koja se sumnja da su balističke rakete (Getty/Arhiva)

Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa ka moru kod istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje, piše Reuters, prenosi Tanjug.

To je četvrto lansiranje Pjongjanga u jednoj sedmici, što povećava napetosti na Korejskom poluostrvu, gdje su prvi put od 2017. ratne mornarice Južne Koreje, SAD i Japana održale zajedničke protivpodmorničke vježbe u petak i nakon posjete potpredsjednice SAD Kamale Harris regionu ove sedmice, navodi britanska agencija.

Dvije rakete kratkog dometa lansirane su iz Sunana, sjeverno od Pjongjanga, glavnog grada Sjeverne Koreje, navodi se u saopštenju generalštaba vojske Južne Koreje.

U saopštenju se precizira da je procijenjeni domet raketa bio na 350 kilometara i da su letjele na visini od 30 kilometara brzinom od šest maha.

Japanska obalska straža prijavila je najmanje dva testiranja Pjongjanga, za koja se sumnja da su balističke rakete.

Rekordan broj testiranja

Rakete su letjele 400 kilometara i 350 kilometara, dostižući visinu od 50 kilometara, rekao je zamjenik japanskog ministra odbrane Toshiro Ino.

Tokio je uložio protest Pjongjangu diplomatskim kanalima, naveo je Ino, dodajući da su rakete vjerovatno letjele „nepravilnom putanjom“ i da su projektovane da izbjegnu dejstvo protivzračne odbrane.

Američka indopacifička komanda saopštila je da je upoznata sa lansiranjem balističkih projektila i ocijenila da one ne predstavljaju neposrednu prijetnju američkom vojnom osoblju ili teritoriji ili njihovim saveznicima.

Takođe je navedeno da SAD ostaju čvrsto posvećene odbrani Japana i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je ispalila projektile prije i poslije posjete potredsjednice SAD Kamale Harris Južnoj Koreji, čime je povećala rekordan broj testiranja oružja tokom ove godine, a Pjongjang je ove godine takođe izveo i prvu probu interkontinentalne balističke rakete od 2017.

Južna Koreja osudila vojne provokacije

Obilježavajući 74.godišnjicu oružanih snaga Južne Koreje, predsjednik Yoon Suk-yeol je osudio, kako je nazvao, nedavne vojne provokacije Sjeverne Koreje i obećao da će pojačati zajedničke vojne vježbe sa SAD-om.

Specijalni izaslanik Južne Koreje za pitanja mira i bezbjednosti na Korejskom poluostrvu, Kim Gunn, imao je telefonske razgovore sa svojim američkim i japanskim kolegama, u kojima su kako je naveo, zajednički osudili raketne testove Pjongjanga.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija uvelo je sankcije Sjevernoj Koreji zbog balističkih projektila i nuklearnih proba.

Pjongjang odbacuje sankcije kao kršenje suverenog prava na samoodbranu i istraživanje svemira, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije