Kuba moli američku pomoć, cijela zemlja ostala bez struje

Rijedak zahtjev za hitnu pomoć dolazi nakon što je uragan Ian opustošio otočnu državu u utorak – izazvao nestanak struje u cijeloj zemlji, sravnio kuće i uništio usjeve.

Kubanci su organizovali proteste protiv vlade zbog nestanka struje, što je pojačalo zabrinutost zbog nestašica hrane, goriva i lijekova (EPA)

Kubanska vlada uputila je rijedak zahtjev za hitnu pomoć administraciji američkog predsjednika Joea Bidena nakon što je zbog uragana Iana cijeli otok sa 11 miliona stanovnika ostao bez struje, izvijestio je u Wall Street Journal, prenosi Hina.

Uragan Ian opustošio je tu otočnu državu u utorak – izazvao nestanak struje u cijeloj zemlji, sravnio kuće i uništio usjeve.

Kubanci su organizovali proteste protiv vlade zbog nestanka struje, što je pojačalo zabrinutost zbog nestašica hrane, goriva i lijekova.

Washington procjenjuje da bi, pruži li Bidenova administracija pomoć, kubanskim vlastima prioritet bile bolnice, objekti za crpljenje vode, sanitarna i druga ključna infrastruktura, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na pregled komunikacije e-poštom.

Godine napetosti između Havane i Washingtona

State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o izvještaju, kao ni kubanska ambasada u Washingtonu.

Biden je obećao ponovno sarađivati ​​s Kubom nakon godina napetosti između Havane i Washingtona.

Ali kubansko gušenje masovnih protesta prošlog jula rezultovalo je umjesto toga sankcijama kubanskim zvaničnicima.

Kubanska vlada okrivila je za proteste upletanje Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije