Turski ministar: Grčka ne treba testirati naše strpljenje

Hulusi Akar reaguje na najave Atine da će proširiti teritorijalne vode na 12 milja,

Turska navodi da će proširenje grčkih teritorijalnih voda smatrati razlogom za rat (Anadolija)

Grčka se treba suzdržati od testiranja strpljenja Turske provokacijama, uključujući prijetnje o proširenju svojih teritorijalnih voda u Egejskom moru, upozorio je turski ministar odbrane.

U obraćanju grupi novinara u Ankari ministar Hulusi Akar je rekao da Turska želi riješiti sporove kroz dijalog sa susjednom zemljom koja je, kao i Turska, članica NATO-a i pretvoriti Egejsko more u “more prijateljstva”.

Međutim, optužio je Grčku da nastavlja sa, kako je nazvao, provokatvnim djelovanjem, uključujući militarizaciju otoka blizu kopnenog dijela Turske, kršeći međunarodne sporazume.

“Grčka ne treba napraviti pogrešnu računicu i pomisliti da je pravo vrijeme da se prošire terotorijalne vode na 12 milja. Ne trebaju nas testirati na bilo koji način i ne trebaju krenuti u takvu avanturu. Nadam se da neće napraviti takvu grešku”, dodao je, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Dugo u sporu

“Neka dvije strane koriste bogatstvo, neka i turski i grčki narod živi dugo i prosperitetno”, dodao je turski ministar.

Grčka i Turska dugo su u sporu oko niza pitanja uključujući teritorijalna prava u Egejskom moru, i oko prava na istraživanje energenata u istočnom Sredozemlju.

Grčka kaže da zadržava svoje pravo da proširi svoje teritorijalne vode sa sadašnjih šest nautičkih milja oko svojih egejskih otoka.

Turska je dugo govorila da će smatrati taj potez, kojim bi se blokirao turski pristup Egeju, kao razlog za rat.

Izvor: Agencije