Pakistan: Najmanje 23 osobe preminule na snijegom blokiranim putevima

Najmanje 1.000 vozila je zaglavljeno jer su jake snježne padavine blokirale nekoliko cesta u i oko Murreeja, koji se nalazi oko 65 kilometara od glavnog grada.

Gradska uprava objavila je podatke o 23 osobe, a preminuli su uglavnom zbog hladnoće i nedostatka kiseonika (Reuters)

Najmanje 23 osobe u Pakistanu izgubilo je život u posljednja tri dana jer su njihova vozila zarobljena zbog obilnih snježnih padavina u blizini glavnog grada Islamabada, rekao je ministar unutrašnjih poslova Sheikh Rashid Ahmed, javlja Anadolija.

Izjavio je da je najmanje 1.000 vozila zaglavljeno jer su jake snježne padavine blokirale nekoliko cesta u i oko Murreeja, koji se nalazi oko 65 kilometara od glavnog grada.

Gradska uprava objavila je podatke o 23 osobe, a preminuli su uglavnom zbog hladnoće i nedostatka kiseonika. Među stradalima su policajac, njegova supruga i njihovo petoro djece.

Vanredno stanje

Vlada je za područje Murreeja proglasila vanredno stanje. Ministar je izjavio da je u pomoć u spašavanju pozvana i vojska, da su sve ceste koje vode do Murreeja zatvorene, a dozvoljeno je samo kretanje vozilima koja nose hranu i deke.

Stotine hiljada ljudi iz cijelog Pakistana putuju u Murree i obližnja turistička odredišta da bi uživali u snježnim padavinama.

Policija je saopštila da je u Murree tokom prošle sedmice ušlo više od 125.000 vozila.

Akcije potrage i spašavanje na tom području se nastavljaju.

Izvor: Agencije